MENJA SE ZAKON O RADU: Šefovi u Hrvatskoj više ne mogu da zovu zaposlene posle radnog vremena

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

18. 10. 2021. u 19:47

AKO Zakon o radu uskoro u Hrvatskoj bude izmenjen, šefovi više neće moći da pozivaju svoje zaposlene posle radnog vremena.

МЕЊА СЕ ЗАКОН О РАДУ: Шефови у Хрватској више не могу да зову запослене после радног времена

Foto N. Fifić

Kako bi to izgledalo u praksi kod nekih zanimanja, od lekara do vatrogasaca, nikome nije jasno, ali po izmenjenom zakonu ne bi bilo moguće ni poslati mejl zaposlenome ako mu je isteklo radno vreme. Ako nekoga šef i nazove, taj se neće morati da javlja na mobilni ili odgovori mejlom. Do sada je u Evropi samo Irska unela sličnu odredbu u zakon.

To je samo jedan od predloga, među kojima je i regulisanje rada od kuće. Svi kojima će to biti omogućeno dobiće od poslodavaca i troškove za režije, a za rad od kuće moći će da se opredele roditelji koji imaju decu do osam godina starosti. Ubuduće bi dostavljači hrane i vozači koji rade za razne kompanije koje prevoz regulišu preko interneta trebali biti u radnom odnosu ili će morati sami da plaćaju penzijsko i zdravstveno osiguranje. Uvodi se i zaštita od mobinga na radnom mestu, a roditelji koji imaju malu decu dobiće i pet dodatnih dana godišnjeg odmora. Kada zaposleni napuni 65 godina života neće mu automatski prestati radni odnos, već se može sa poslodavcem da dogovori i nastavi sa radom. Zakonski će se regulisati i rad na određeno vreme, ali i sankcije za prekršaje na radnom mestu, koje uključuju i privremeno udaljavanje radnika uz zadržavanje radničkih prava.

Novi zakon trebao bi da bude donesen do leta sledeće godine, a tek slede reakcije sindikata i poslodavaca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!