NI REČI DA SU ŽRTVE SRBI! Gradsko veće Sarajeva usvojilo novi predlog izgleda Spomen-obeležja na Kazanima

O. MIŠLjENOVIĆ

01. 10. 2021. u 08:00

Gradsko veće Sarajeva jednoglasno je usvojilo Nacrt odluke o podizanju spomen-obeležja Kazani na Trebeviću i uputilo ga u javnu raspravu. Spomenik se podiže u spomen ubijenim građanima srpske nacionalnosti, ali na njemu nigde neće pisati da je reč o Srbima, ni ko ih je ubio.

НИ РЕЧИ ДА СУ ЖРТВЕ СРБИ! Градско веће Сарајева усвојило нови предлог изгледа Спомен-обележја на Казанима

Idejno rešenje spomen-obeležja Kazani / Foto Grad Sarajevo

Nacrt je usvojen na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koja je ponudila idejno rešenje sa dve granitne ploče.

- Grad Sarajevo će preuzeti aktivnosti na podizanju spomen-obeležja, uključujući i finansiranje postavljanja - rekla je Karić.

Prema predlogu, na spomeniku bi trebalo da piše: "Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana", uz imena i prezimena 17 ubijenih žrtava, njihove datume rođenja i godinu kada su ubijeni.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović, za "Novosti", kaže da novi predlog ne predviđa da se na spomeniku upiše da je reč o Srbima, niti će biti versko obeležje u vidu krsta, kao ni ko ih je ubio.

- Ne dao Bog nikome da mu podižu takav spomenik. Predlog gradonačelnice Sarajeva je neprihvatljiv i uvredljiv. Neprihvatljivo je da tekst bude ispisan na latinici, da nema krsta ili bilo šta što bi ukazalo da se radi o Srbima i tome ko ih je ubio. Nisu slučajno ubijeni, već zato što su bili Srbi - rekao je Radanović, navodeći da je to "autentična sarajevska priča".

Za zločine na Kazanima i svirepo ubijanje Srba osuđeno je 14 pripadnika 10. brdske brigade takozvane Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace na kazne od 10 meseci do 10 godina zatvora. Svima je suđeno za "svirepa ubistva", dok je jedino Samir Bejtić optužen za ratne zločine.

OBELEŽJE NA VRACAMA

Đorđe Radanović kaže da vlasti Srbije i Srpske zajednički treba da podignu spomenik na Vracama za svih 836 Srba ubijenih u gradu Sarajevu:

- Taj spomenik bio bio za sve Srbe, civile, koji su bili naivni i ostali u svojim kućama, verujući Muslimanima. Te ljude su vodili da im kopaju rovove, a onda su ih ubijali i bacali u jame. Nisu tu u pitanju samo Kazani, na Trebeviću je ubijeno preko 200 ljudi. Više od 25 godina se ne zna gde su im kosti - ističe Radanović.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)