STRANKA - TO SAM JA! Neviđena čistka novog rukovodstva SDP u donedavno najvećoj opozicionoj stranci u Hrvatskoj

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

24. 09. 2021. u 22:45

AGONIJA SDP-a, donedavno najveće hrvatske opozicione stranke, traje mesecima, a novi vođa hrvatske levice Peđa Grbin preduzeo je nešto što nikada nije zabeleženo u Hrvatskoj, verovatno ni u Evropi.

СТРАНКА - ТО САМ ЈА! Невиђена чистка новог руководства СДП у донедавно највећој опозиционој странци у Хрватској

Foto: Printskrin N1

Izbacio je iz članstva SDP-a sve koji su bili pristalice bivšeg predsednika stranke Davora Bernardića, a sada želi da isto učini i sa svim saborskim poslanicima koji se sa njim ne slažu!

Uskoro sledi i konačni obračun koji će značiti i slom nekad jake stranke koju je osnovao Ivica Račan, a demontažu počeo Zoran Milanović. Međutim, ono što radi Peđa Grbin na granici je političkog razuma, što je i otvorilo u Hrvatskoj put da HDZ više nema pravu konkurenciju i gotovo postoji jednostranačje.

Grbin je prvo raspustio zagrebačku organizaciju SDP-a i isključio dve trećine članova, od kojih su neki bili u partiji još od osnivanja. Razlozi su bili različiti, od neplaćanja članarine, do optužbi da opstruišu stranačko vođstvo, a onda je Grbin izbacio i četvoro uglednih esdepeovaca koji su u prošlom mandatu bili na samom stranačkom vrhu.

Pobunili su se i članovi saborskog kluba SDP-a, otkazali poslušnost Grbinu. Za koji dan sledi glasanje na Glavnom odboru koje bi moglo dovesti do novog talasa izbacivanja članova.

Istovremeno rejting SDP pada iz dana u dan, a ankete pokazuju da je "Možemo" postao drugi politički pokret u Hrvatskoj. Među esdepeovcima pljušte optužbe, a analitičar Žarko Puhovski kaže da su kao vođstvo počinili genocid nad vlastitim članstvom. Na kraju je došlo do još većeg apsurda, jer je šef stranke tražio da se iz rada saborskog kluba izbace i oni koji uopšte tamo ne pripadaju.

- SDP se našao u metafizičkom problemu kako isključiti nekoga ko nije ni član, kako ubiti mrtvaca. Izgubili su vezu sa realnošću - objašnjava Puhovski.

Hrvatska levica od devedsetih godina prošlog veka nije bila slabija, a danas u SDP-u nema ni uglednih imena van sveta politike. Po mnogima, SDP je u mnogo čemu desniji i od HDZ-a, a metode daleko manje demokratske od onih koje primenjuje najveća hrvatska politička stranka. U godini dana šef stranke je izbacio i 14 članova Glavnog odbora kako bi lakše prolazili njegovi predlozi, a ako budu izbačeni i članovi saborskog kluba SDP će spasti na malu i beznačajnu strančicu u parlamentu.

RAČAN, SIN OSNIVAČA SDP, KAO SUFLER

Jedan od glavnih suflera sadašnjem predsedniku SDP-a je Ivan Račan, sin osnivača stranke Ivice Račana. Za razliku od oca koji se protivio svakom progonu stranačkih drugova, sin očito ima drugačiju koncepciju, blisku sadašnjem šefu Grbinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!