POTVRĐENA ODLUKA O RAZREŠENJU GORDANE TADIĆ: Premeštena na mesto tužioca

O. M.

23. 09. 2021. u 20:42

DRUGOSTEPENA disciplinska komisija za tužioce Visokog-sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH potvrdila je odluku kojom je glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Gordani Tadić izrečena mera premeštanja s mesta glavnog tužioca na mesto tužioca, saopštio je VSTS.

ПОТВРЂЕНА ОДЛУКА О РАЗРЕШЕЊУ ГОРДАНЕ ТАДИЋ: Премештена на место тужиоца

Foto Tužilaštvo BiH

Odluka nije pravosnažna i protiv nje je dozvoljena žalba Savetu u roku od osam dana od dana prijema odluke. Prvostepena komisija je 23. jula utvrdila disciplinsku odgovornost Tadićeve.

Komisija je obrazložila da je glavna tužiteljka propustila da postupi u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS) i zaključku Saveta od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTS "zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbede dodeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a".

Prema navodima Prvostepene komisije, Tadićeva je propustila preduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Saveta, Zakona o VSTS-u.

Tadićeva je, suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, propustila da pokrene postupak personalnih bezbednosnih provera zaposlenih u Tužilaštvu BiH, te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTS-a BiH od 17. jula 2019. godine, kojim "se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH", čime je takođe počinila disciplinske prekršaje - nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Saveta, stav je Prvostepene komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna