POŽAR ZA ČAS "PROGUTAO" CELO NASELJE: U sarajevskom Buća Potoku bez krova nad glavom ostalo najmanje 35 ljudi

O. MATAVULj

20. 08. 2021. u 18:35

NAJMANjE 35 ljudi, među kojima je desetak dece, ostalo je bez krova nad glavom u požaru koji je u petak "progutao" celi stambeni kompleks u sarajevskom naselju Buća Potok.

ПОЖАР ЗА ЧАС ПРОГУТАО ЦЕЛО НАСЕЉЕ: У сарајевском Бућа Потоку без крова над главом остало најмање 35 људи

Vatra "progutala" stambeni kompleks / Foto Kliks

Sreća u nesreći je da u požaru niko nije stradao, niti povređen, a materijalna šteta je ogromna. Stanari su na vreme evakuisani. Međutim, zbog vatre i dima, većina nije uspela iz kuća da iznese ni najosnovnije stvari i praktično su ostali bez ičega...

Požar je u 7.35 prijavljen Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi u Sarajevu. Već posle deset minuta vatrogasci su stigli na tu lokaciju i započeli gašenje. Međutim, većina objekata, koji se nalaze u nizu slepljeni jedan za drugi, već su bili u plamenu. Vatrogasci su požar stavili pod kontrolu u 8.05 časova i sprečili širenje vatre na druge kuće i stanove u okolini.

Sa svih kuća popadali su krovovi. Gašenje je trajalo satima i u celom poslu je bio angažovan 21 vatrogasac i šest vatrogasnih vozila. U prvi mah vatrogascima je problem pravilo napajanje električnom energijom, pa su radnici "Elektrodistrubicije" isključili struju. Tačan uzrok požara zasada nije poznat i više informacija očekuje se nakon uviđaja.

Očevici pričaju da je požar buknuo iznenada, i da se veoma brzo širio. Većina stanara je u to vreme spavala i kažu da su prvo osetili dim, i začuli pucketanje pa su odmah izašli iz kuća. Praktično nisu ni stigli da pokupe stvari jer se gusti dim širio velikom brzinom. Zatim su počela da pucaju stakla i padaju krovovi, da bi vatra izbila iznad kuća i izdizala se i do nekoliko metara u vazduh.

Stanari su u neverici i suzama rekli kako sumnjaju da je požar izazvala struja, odnosno stare i dotrajale električne instalacije.

- Tu sam podstanar i ima više od mesec dana kako sam stanodavca upozoravala da se struja "oseti", na tušu, utičnicama i slično. On na to nije obraćao pažnju - rekla je jedna od stanarki.

Mnogi krive i bespravnu gradnju, navodeći da su i na to upozoravali nadležne, ali da niko tim povodom ništa nije preduzeo.

VLADA OBEĆALA POMOĆ

TOKOM gašenja požara na teren je izašlo više kantonalnih ministara. Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, prostornog uređenja i građenja KS, obećao je da će lokalna zajednica i Vlada Kantona Sarajeva pružiti pomoć u zbrinjavanju ljudi koji su ostali bez domova. Neke od opcija za smeštaj unesrećenih su kontejneri Civilne zaštite i drugi objekti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori