NA PRAVDI BOGA U ZATVORU 23 DANA: Srbin greškom uhapšen na makedonskoj granici pušten na slobodu, bio iza rešetaka zbog - imena i prezimena!

Mladen STANČIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - SKOPLjE

31. 07. 2021. u 19:35

DEJAN Marković (52) raseljeni iz Prištine u Nišu, državljanin Srbije, u petak je, posle 23 dana provedena u istražnom zatvoru u Kumanovu, oslobođen, kao „pogrešno uhapšeno lice“.

НА ПРАВДИ БОГА У ЗАТВОРУ 23 ДАНА: Србин грешком ухапшен на македонској граници пуштен на слободу, био иза решетака због - имена и презимена!

Foto: Ministarstvo Pravde RSM i privatna arhiva

Marković je 7. jula priveden na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Severnu Makedoniju, i u Osnovnom sudu u Kumanovu rešenjem sudije za prethodni postupak „dobio“ je 30-dnevni ekstradicioni pritvor na osnovu međunarodne poternice Interpola po nalogu UNMIK-a zbog navodno počinjenog krivičnog dela ubistva na Kosovu.

Umesto izručenja vlastima u Prištini, Marković je u petak oslobođen, potvrdio je njegov branilac po službenoj dužnosti advokat Ilija Pop Kostov. Kako je objasnio Marković je uhapšen i zadržan u ekstradicionom pritvoru, navodno zbog počinjenog krivičnog dela ubistva i nanošenja teške telesne povrede, a zbog promene identiteta, odnosno, podudarnosti sa licem istog imena i prezimena, poternicom gonjenim za ratni zločin.

Posle nezakonitog privođenja, kako je precizirao Pop Kostov, po odluci sudije prethodnog postupka, a po zahtevu javnog tužioca, „utvrđeno je da je uhapšeno pogrešno lice, pritvor je odmah ukinut, i on je – oslobođen“.

Marković je rešenjem izrečenih 30 dana, u ekstradicionom pritvoru u Zatvoru Kumanovo, u selu Kšanje, proveo sedmicu manje. Zvanično, pravosudne vlasti Severne Makedonije, u roku od 40 dana, čekale su odgovor iz Prištine za ispunjenje uslova za njegovo izručenje. Advokat Pop Kostov, u žalbenom aktu zatražio je oslobađanje klijenta, do sada neosuđivanog, oca dvoje dece, koji je negirao sve navode iz optužnice kojom se tereti za ubistvo i nanošenje teških telesnih povreda navodno počinjenih na Kosovu. Protiv rešenja o ekstradicionom pritvoru uložena je žalba, u kojoj se navodi da se radi o - pogrešnom licu.

Marković je, sada je i zvanično potvrđeno – greškom vlasti Severne Makedonije, na osnovu međunarodne poternice Interpola po zahtevu UNMIK-a, zatvora dopao na prekraćenom putu iz Niša za Ohrid gde je sa suprugom planirao odmor.

Foto: Privatna arhiva

Sudija prethodnog postupka u Kumanovu Zoran Solarski ignorisao je Markovićevo izričito negiranje svih navoda iz optužnice. I, izrekao mu je meru 30-dnevnog ekstradicionog pritvora. Jer, kako je navedeno u rešenju, u Severnoj Makedoniji nema prebivalište, i, „u ovom trenutku nema mogućnosti za izricanje blaže mere obezbeđenja prisustva dok traje mera ekstradicionog pritvora“.  

Nije uvaženo ni Markovićeva tvrdnja da je do sada nesmetano, bez ikakvih problema putovao. Kako je rekao, nije počinio nikakvo krivično delo i da je „sto odsto siguran da on nije osoba koja je tražena i da je po sredi nekakva greška“. Da nije tako, kako je istakao, sigurno ne bi polazio ni na put na odmor u Severnu Makedoniju, sa urednom hotelskom rezervacijom u Ohridu.

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)