STEJT DEPARTMENT NEZADOVOLJAN HRVATSKOM: Zagreb sporo sprovodi obećane reforme

Srna

23. 07. 2021. u 00:15

HRVATSKA sporo sprovodi obećane reforme kada se radi o pravnim i administrativnim koracima za smanjenje prepreka za investiranje, birokratiji, javnoj administraciji i programu finansiranja iz EU.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ НЕЗАДОВОЉАН ХРВАТСКОМ: Загреб споро спроводи обећане реформе

Foto N. Fifić

To se navodi u izveštaju Stejt departmenta o investicionoj klimi za 2020. godinu.

U izveštaju se navodi da Hrvatska, koja je članica EU od 2013. godine, ima pristup većim finansijskim sredstvima EU, ali da direktna korist pridruživanja bloku tek treba da se ostvari. Iz Stejt departmenta navode da je Vlada Hrvatske spremna da se na višem nivou sastane sa zainteresovanim ulagačima i da im pomogne u rešavanju problema.

U izveštaju se ističe da je hrvatska ekonomija bila stabilna pre globalne pandemije korone, ali da je statistika iz aprila prošle godine pokazala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za najmanje 9,4 odsto. Vašington podseća da turizam direktno utiče na 12 odsto BDP-a u Hrvatskoj, a da je taj procenat do 20 odsto kada se uzme u obzir indirektan doprinos tog sektora, uz napomenu da se očekuju veliki gubici na polju turizma zbog korona virusa.

Prema podacima Stejt departmenta, Vlada Hrvatske je poslednje tri godine sprovela veliki broj finansijskih inicijativa i mera radi privlačenja investitora i pružanja podrške preduzetništvu.

- Međutim, te inicijative ne mogu da isprave deficijencije u investicionoj klimi koje su najčešće povezane sa neefikasnim i nepredvidivim pravosudnim sistemom, koji je spor u rešavanju pravnih sporova, a ulagači se suočavaju sa visokim fiskalnim taksama, rigidnim zakonom o zapošljavanju i sporim i kompleksnim procedurama za dobijanje dozvole za većinu investicija - navodi se u tekstu.

Stejt department naglašava potrebu za strukturalnom reformom u poslovanju.

- Iako vlasti nastavljaju da poboljšavaju poslovno okruženje, uglavnom se usredsređuju na sprečavanje ukidanja radnih mesta iz državnih preduzeća i strateških sektora - dodaje se u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)