STRAH OD “KRŠKOG”: Slovenci hoće da produže rad, Italijani zabrinuti zbog zastarele nuklearke

Tanjug

05. 07. 2021. u 19:52 >> 19:53

ITALIJA je zabrinuta zbog najavljenog produženja rada slovenačke nuklearne centrale “Krško”, koja je trebala biti zatvorena 2023. godine.

СТРАХ ОД “КРШКОГ”: Словенци хоће да продуже рад, Италијани забринути због застареле нуклеарке

Arhiva Novosti

Slovenačke vlasti su objavile da “Krško” ne samo da neće biti zatvorena nakon 40 godina rada, već najavljuju proširenje i izgradnju novog reaktora od 1.000 kilovata.

List "Manifesto" podseća da je nuklearna elektrana “Krško” izgrađena pre četiri decenije, da se ugrađena tehnologija danas smatra zastarelom i da je u prošlosti bilo više “zatvaranja”, “remonta” i pre svega, zaključuje list, nedovoljne transparentnosti slovenačke vlade o prirodi kvarova na centrali.

Zabrinutost italijanske strane proističe iz činjenice da je elektrana blizu njene teritorije, da je izgrađena na trusnom području srednjeg i visokog rizika, a u slučaju havarije Italija bi mogla biti pogođena ne samo zbog direktne fizičke blizine, već i zbog činjenice da lokalni vetrovi duvaju prema Italiji pa bi eventuale posledice mogle dopreti sve do Bolonje, centralnog dela Italije.

Austrijska vlada je već reagovala na najavu produžetka rada i proširenja elektrane “Krško”, uputila oštru notu i zvanično traži od LJubljane sve tehničke podatke vezane za projekat.

Prema pisanju lista “Manifesto”, reagovanje italijanske strane je nastavak “jasne politike koja je za nuklearnu enregiju, a to je naročito drago regionalnim desničarskim strankama”.

List piše i o problemima deponovanja nuklearnog otpada, za koje Hrvatska i Slovenija predviđaju mesto blizu bosansko-hercegovačke granice, što je već naišlo na zajednički otpor i akciju ambijentalista iz tri susedne zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)