DESIĆE SE 8. APRILA I TRAJAĆE ČETIRI I PO MINUTA: Potpuno pomračenje Sunca - jedan od najlepših prizora u prirodi

Novosti online

02. 04. 2024. u 14:56

POTPUNO pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Meseca i Sunca desiće se 8. aprila i videće se iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

ДЕСИЋЕ СЕ 8. АПРИЛА И ТРАЈАЋЕ ЧЕТИРИ И ПО МИНУТА: Потпуно помрачење Сунца - један од најлепших призора у природи

Foto: Tanjug

Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i "Jutjub" kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), prenosi Skaj njuz.

Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bele boje.

- Potpuno pomračenje Sunca je jedan od najlepših prizora u prirodi i možda je retko bilo gde u galaksiji - rekao je profesor astrofizike na Univerzitetu Oksford Kris Lintot.

Naučnici iz NASA su posebno zainteresovani za nova saznanja o koroni Sunca koja će se možda dobiti kada pošalju istraživačke avione na visinu od oko 15 kilometara za vreme pomračenja.

Korona Sunca je misterija naučnicima jer je više stotina puta toplija od površine Sunca i izvor solarnih vetrova.

Očekuje se da će i stotine građana učestvovati u izučavanju ovog fenomena, merenjem stišavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidljivo drugi put posle samo sedam godina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BESNA LISTA: Ljudi su govorili koliko je propala, "Izdala si stari fazon"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave