KAD SU SLONOVI KRSTARILI EVROPOM: Naučnici otkrivaju ulogu megafaune u oblikovanju Starog kontinenta

Novosti online

15. 11. 2023. u 00:23

RAZNOLIK pejzaž drevne Evrope, oblikovan megafaunom, evocira mit o njenim drevnim, neprekidnim i gustim šumama.

КАД СУ СЛОНОВИ КРСТАРИЛИ ЕВРОПОМ: Научници откривају улогу мегафауне у обликовању Старог континента

Foto: AP

U davna vremena pretpostavljalo se da je cela Velika Britanija bila prekrivena gustim šumama, što je omogućavalo veverici da pređe ostrvo, a da nikada ne dotakne zemlju. Međutim, studija koju je vodila Elena Pirs s danskog Univerziteta Arhus dovodi u pitanje ovu ideju, otkrivajući raznovrsniji pejzaž, prenosi „Nju sajentist“.

-U proseku, na svakom lokalitetu koji smo posmatrali, više od polovine vegetacije je bila otvorena ili svetla šuma. Zamislite neku vrstu pejzaža savane, objasnila je Pirsova.

Istraživanje seže dalje u prošlost od prethodnih studija, ispitujući interglacijalni period pre 115.000 do 130.000 godina.

Analizirajući skoro 100 uzoraka polena sa lokacija širom Evrope, Pirsova i njen tim su koristili kompjuterski model za predviđanje vegetacijskog pokrivača, uzimajući u obzir faktore kao što je proizvodnja polena. Identifikovane su prošle varijacije vegetacije, kako geografski tako i hronološki, a klimatski faktori ili požari su isključeni kao primarni uzroci.

Pirsova naglašava ulogu megafaune, uključujući nosoroge i slonove s ravnim kljovama, u oblikovanju tog krajolika.

-Mislim da je megafauna bila vodeći faktor, kaže ona.

Studija objavljena u časopisu „Sajens advansis“ rešava neslaganje između fosilnih dokaza o otvorenijem pejzažu i preovlađujućeg verovanja, zasnovanog na obilju polena drveća, o šumama uglavnom sa zatvorenim krošnjama.

Pirsova sugeriše da bi napori za očuvanje trebalo da se fokusiraju na ponovno stvaranje procesa koji su oblikovali taj drevni pejzaž, a ne na replikovanje samog pejzaža. Na primer, zalaže se za prisustvo životinja kao što su divlje svinje koje uništavaju tlo, sprečavajući dominaciju određenih biljnih vrsta.

Oni su u suštini samo neuredni, a sav taj nered stvara sjajna staništa u kojima druge stvari mogu da napreduju, zaključuje Pirsova.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove