ŠTA JE TO PRAVILO 30-30? Tokom jakih grmljavinskih oluja važno je da obratite pažnju na nekoliko stvari

Novosti online

29. 08. 2023. u 12:03

TOKOM grmljavine i vremenskih nepogoda, trebalo bi se pridržavati određenih uputstava kako bismo se zaštitili. Savet koji se daje svaki put pred nevreme je da se izbegavaju sve aktivnosti na otvorenom tokom trajanja lošeg vremena.

ШТА ЈЕ ТО ПРАВИЛО 30-30? Током јаких грмљавинских олуја важно је да обратите пажњу на неколико ствари

Foto: Profimedia

Takođe se preporučuje da zatvorite prozore i vrata i da se držite dalje od prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači.

U ovom periodu treba izbegavati tuširanje i kupanje, ali i isključiti električne i klima uređaje. Preporuka je i da ostanete u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što prestane grmljavina, savetuju iz Uprave civilne zaštite Hrvatske.

Šta je pravilo 30-30?

Prema američkoj Nacionalnoj meteorološkoj službi, ako se nađete na otvorenom tokom oluje, trebalo bi da se pridržavate pravila 30-30. To pravilo, prema pisanju portala Poslovni dnevnik, nudi najbolje smernice za zaštitu od groma.

Foto: Unsplash

Kada vidite munju, počnite da brojite dok ne čujete grmljavinu. Ako grmljavina usledi za 30 sekundi ili manje, to znači da je veoma blizu vas. U ovom slučaju, to može biti opasna situacija i treba odmah potražiti sklonište.

Ostanite unutra najmanje 30 minuta nakon što čujete poslednji prasak grmljavine. Kada oluja prođe i nebo ponovo postane plavo, nemojte se zavaravati. Pretnje od groma traju mnogo duže nego što većina ljudi shvata, zbog čega postoji ovo bezbednosno pravilo od 30 minuta, prenosi Poslovni dnevnik.

BONUS VIDEO: POŽARI U GRČKOJ SE NE SMIRUJU: Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu