NAJVEĆA PUKOTINA NA ZEMLJI: Rešena tajna kako je nastala

Novosti online

13. 06. 2023. u 23:39

NAJVEĆA kontinentalna pukotina na Zemlji, sistem Istočnoafričke pukotine (EAR), bila je misterija za geologe – ali izgleda da je nova studija koja kombinuje kompjuterske modele sa GPS satelitskim podacima pronašla objašnjenje.

НАЈВЕЋА ПУКОТИНА НА ЗЕМЉИ: Решена тајна како је настала

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kontinentalni rovovi su nastali udaljavanjem tektonskih ploča jedna od druge, što dovodi do toga da se litosfera (Zemljina kora i gornji omotač) rasteže i razdvaja. Ovo dovodi do deformacija na površini Zemlje, obično uspravno na kretanje ploče.

Nije tako sa EAR-om. Ovde se deformacije odvijaju upravno i paralelno sa kretanjem ploče, kao da se pukotina povlači iz više pravaca odjednom. Tri-de modeli koje su razvili autori nove studije ukazuju na to da je ova ultra-paralelna deformacija rezultat masivnog izdizanja vrućeg omotača iz dubine naše planete, koji nosi toplotu na površinu. Ovo izdizanje delimično rastopljene stene proteže se od jugozapadne do severoistočne Afrike, postajući sve pliće na putu, i oblikuje tok plašta ispod.

Takođe, izdizanje vrućeg plašta verovatno je odgovorno za deo seizmičke anizotropije, odnosno poravnavanja stena u određenom smeru kao odgovor na geološke sile u plaštu, a koja se pojavljuje ispod EAR-a.

Naučnici koji su objavili ovu studiju i ranije su proučavali Istočnoafričku pukotinu i sile koje bi mogle da deluju na nju, pa su posebno izdvojili pliće sile uzgona i dublje vučne sile plašta. Najnovija istraživanja pokazuju kako su dublje sile plašta odgovorne za paralelne deformacije, dok je litosferski uzgon odgovoran za tipične uspravne pukotine.

„Potvrdili smo prethodne ideje da sile uzgona litosfere pokreću pukotinu, ali donosimo novi uvid da se nenormalne deformacije mogu dogoditi u istočnoj Africi“, rekao je Tahiry Rajaonarison, geofizičar koji je učestvovao na istraživanju.

Ova pukotina proteže se na oko 6400 kilometara, a prema predviđanjima naučnika jednom bi trebalo da podeli Afriku na dva dela, pri čemu će s rastezanjem litosfere biti sve više potresa i lomljenja stenskih struktura širom regije. Ipak, to je proces koji će se odužiti i trajaće milionima godina, piše „Sajens alert“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)