GRDOSIJA ZAGRIZLA UDICU, BORBA TRAJALA POLA SATA: Kakav ulov ribolovca u Italiji, ulovio soma od čak 285 centimetara (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 06. 2023. u 10:18

JEDAN italijanski ribolovac mogao bi da postane novi svetski rekorder, jer je iz nabujale reke izvukao soma gigantskih razmera.

ГРДОСИЈА ЗАГРИЗЛА УДИЦУ, БОРБА ТРАЈАЛА ПОЛА САТА: Какав улов риболовца у Италији, уловио сома од чак 285 центиметара (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Instagram/madcat_fishing

Kako je objavljeno u saopštenju od 31. maja, Alesandro Bjankardi, profesionalni ribolovac, član MADCAT ribolovačkog tima, krenuo je na "solo" pecanje, na reku Po.

Sedeći u malom ribarskom čamcu, on je štapom ispitivao blatnjavu vodu, a posle nekoliko zabačaja, nešto veliko i moćno mu je zagrizlo udicu.

- Riba je bila mirna nekoliko sekundi, a onda je započela strahovita bitka - rekao je Bjankardi koji se borio sa ribom, ali i sa jakim strujama i poplavnim materijalom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MADCAT (@madcat_fishing)

Iako je mogao da oseti snagu ribe, pecaroš nije mogao da vidi ovu "zver" skoro 40 minuta, koliko je trajala borba.

A onda je ugledao svoj ulov.

U saopštenju se navodi da je to bio velški som, dužine oko 2,85 metara.

- Kada je prvi put isplivao na površinu, shvatio sam da sam zakačio čudovište. Adrenalin me je preplavio, ali sam se uspaničio da bih mogao da ga izgubim - rekao je Bjankardi i dodao da se sam suočio sa najvećim somom koga je ikad video u svom 23-godišnjem ribolovačkom stažu.

Pokušao je da zgrabi ribu rukom, ali bezuspešno. Posle gotovo antologijske bitke koja je trajala više od pola sata, savladao je neman koju je izvukao na obalu.

Potom je pozvao prijatelje koji su mu pomogli da izmeri ulov. Zvanično merenje Bjankardijeve ribe obavljeno je uz prisustvo 10 svedoka, navodi se u saopštenju.

Som je imao 285 cm, što je za 4 cm veća dužina u odnosu na soma trenutnog svetskog rekordera: velšku grdosiju od 281 cm su u aprilu, takođe u reci Po, ulovila dva nemačka pecaroša.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MADCAT (@madcat_fishing)

Težina Bjankardijevog ulova će ostati misterija, jer je ribolovac pustio ribu na slobodu pre merenja, plašeći se za bezbednost ovog retkog primerka.

Bjankardi se nada da će džinovski som i drugim ribolovcima pružiti istu radost kao i njemu.

Najteži som, priznat od Međunarodnog udruženja sportskih ribolovaca (IGFA), takođe je ulovljen u reci Po, 2010. godine i težio je skoro 135 kilograma.

Dokumentacija o ovom ulovu poslata je u IGFA, gde će najverovatnije postaviti novi rekord u pogledu dužine ribe.

Ulov iz 2010. godine zasad je neprikosnoven, izvestili su "Field and Stream".

(Telegraf)

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode