MESEČNI KALENDAR "NOVOSTI": Pogledajte koji su sve događaji i ličnosti obeležili mart

A.V.V.

01. 04. 2023. u 23:31

MESEC za nama obeležili su mnogi događaji i ličnosti. U narednim redovima "Novosti" vam donose presek dešavanja iz marta.

МЕСЕЧНИ КАЛЕНДАР НОВОСТИ: Погледајте који су све догађаји и личности обележили март

Arhiva

1. REDITELj, dramski pisac, scenarista i glumac Milan Jelić preminuo je u 79. godini posle kraće bolesti.

3. PATRIJARH srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru služio je moleban za Srbe i srpske svetinje na Kosovu.

4. ODLUKOM stručnog žirija i publike na festivalu "Pesma za Evroviziju" Srbiju će na 67. "Evrosongu" u Liverpulu predstavljati Luk Blek sa pesmom "Samo mi se spava".

5. DODELOM nagrada i premijerom poslednjeg filma Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje" spuštena je zavesa na 51. Međunarodni filmski festival Fest.

6. NA Beogradskom univerzitetu 14 fakulteta je odlučilo da podigne cene školarine u narednoj školskoj godini.

7. U Novom Sadu otvoren tradicionalni Međunarodni sajam knjiga i izložba umetnosti.

8. U postupku protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije pred Apelacionim sudom doveden nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek. On se posle šest i po godina našao u sudnici Specijalnog suda u Beogradu.

10. PRVAK drame Narodnog pozorišta, poznati filmski i televizijski glumac Tanasije Uzunović preminuo je u 81. godini u Beogradu.

IZJAVA MESECA

Radivoje Raša Andrić, reditelj:

"I "Munje opet" imaju taj ozbiljni sloj kao i prvi film s tim što on sad i nije tako skriven, već je jasan pri prvom gledanju. Jasni su svi ti znaci propadanja, beznađa sveta. U prvom delu "Munja" je samo Srbija propadala, sad propada ceo svet. Ogromna je razlika između onog i ovog vremena, a to se vidi i u filmu.

11. PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić posetom Pčinjskom okrugu započeo obilazak naše države, gde će, kako je istakao, od naroda tražiti podršku za Narodni pokret.

12. AKADEMIK i jedan od najpoznatijih srpskih pisaca Dragoslav Mihailović preminuo u 93. godini.

POLAGANjEM venaca ispred Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen, i u Aleji zaslužnih građana gde počiva, obeležene dve decenije od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

16. VLADA Srbije osnovala je Savet za srpski jezik, godinu dana nakon usvajanja zakona koji treba da popravi položaj našeg pisma.

17. U Narodnom pozorištu u Beogradu održana državna ceremonija na kojoj je obeleženo 19 godina od pogroma Srba na KiM.

20. ČAČAK zvanično postao prva nacionalna prestonica kulture.

21. UPRAVNI sud u Beogradu doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta, a kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka.

TRADICIONALNI 55. Međunarodni sajam automobila otvoren na Beogradskom sajmu.

27. FUDBALERI Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Podgorici savladali Crnu Goru rezultatom 2:0.

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uručio ugovore o stipendijama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za osam studenata i 27 učenika.

28. PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u Beogradu šeficu grčke države Katerinu Sakelaropulu, koja je izjavila da je stav Atine o KiM ostaje nepromenjen.

Foto: Printscreen/RIA Novosti

 

SLIKA MESECA: ISTORIJSKI SUSRET SIJA I PUTINA U MOSKVI

I KINA i Rusija ulažu napore da ostvare nacionalni razvoj, dok obe zemlje podržavaju multipolarnost sveta i doprinose demokratizaciji međunarodnih odnosa. Peking i Moskva jačaće koordinaciju i saradnju u okviru UN i drugim međunarodnim organizacijama i boriće se za stabilnost u celom svetu.

Ova poruka predsednika Si Đinpinga drugog dana posete ruskom kolegi Vladimiru Putinu bila je propraćena ocenom lidera dve susedne svetske sile da su pregovori u Moskvi bili vrlo uspešni. Putin i Si su potpisali izjavu o sveobuhvatnom partnerstvu, kao i o ekonomskoj saradnji do 2030. godine. Putin je ocenio pred novinarima da su sadašnji odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

Susret dva lidera mnogi analitičari ocenili su kao istorijski. Ruski predsednik je ponovio da dobri politički odnosi treba da se zasnivaju na razvijenoj ekonomskoj saradnji. Putin je ponovio da su u Moskvi izučili predlog Kine za mirno rešenje sukoba u Ukrajini i da su otvoreni za pregovorni proces. Objasnio je da sve zavisi od spremnosti ukrajinskih vlasti da uvaže sadašnje "geopolitičke realnosti".

LIČNOST MESECA SRPSKI STRELCI

REPREZENTACIJA Srbije na Evropskom prvenstvu u streljaštvu koje je sredinom marta bilo održano u Talinu u Estoniji vratila se sa osam medalja - tri zlata, dva srebra i tri bronze! Prvi put u istoriji streljaštva u našoj zemlji sve četiri seniorske ekipe osvojile su odličja u timskim takmičenjima na istom prvenstvu. Zlato su osvojili Damir Mikec (vazdušni pištolj), miks Zorana Arunović i Damir Mikec (pištolj) i muški seniorski tim - Lazar Kovačević, Milutin Stefanović, Milenko Sebić (puška). Srebrnim odličjem okitili su se dve ženske seniorske ekipe - Zorana Arunović, Brankica Zarić, Jovana Todorović (pištolj) i Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Teodora Vukojević (puška). Bronzu su osvojili: muški seniorski tim - Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić (pištolj), ženska juniorska ekipa - Ljiljana Cvetković, Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić (puška) i muška juniorska ekipa - Marko Ivanović, Aleksa Rakonjac, Petar Erdei (puška).

- U sva tri takmičarska dana uzimao sam po medalju, scenario kakav se samo poželeti može, ali nisam ni u snovima verovao u to. Popeo sam se konačno na krov Evrope, prvi put u karijeri, i to dva puta u dva dana. Šlag na tortu je kvota za Pariz i učešće na petim uzastopnim OI u karijeri - rekao je Damir Mikec.

FOTO: FSS

(NE)OČEKIVANO

UZ neskrivenu podršku većine delegata iz svih regionalnih saveza još pre Skupštine, pa i odustajanjem Nemanje Vidića iz predizborne trke u predvečerje izbora, 14. marta je samo podizanjem ruku, sa 78 glasova, odlučeno da legendarni as Crvene zvezde Dragan Džajić postane prvi čovek naše kuće fudbala.

Posle Zvezdana Terzića, Tomislava Karadžića i Slaviše Kokeze, Džajić je četvrti predsednik FSS. Zanimljivo je da su se dvojica pre njega povukla sa funkcije predsednika zbog problema sa zakonom, da je Karadžić uspešno odradio puna dva mandata, a da je kao i prethodna trojica i Džajić izabran javnim glasanjem, jer za tajnošću nije bilo potrebe, pošto se i ovog puta na skupštini pojavio - samo jedan kandidat.

- Hvala vam na poverenju koje ste mi ukazali izborom za predsednika FSS. Počastvovan sam činjenicom da sam dobio priliku da vodim srpski fudbal. Prihvatio sam ovaj izazov, jer smatram da znanjem i iskustvom mogu da pomognem. Možemo zajedno da rukovodimo srpskim fudbalom i podignemo ga na još viši nivo. Permanentna borba za regularnost takmičenja je osnovni preduslov za napredak fudbala - poručio je na početku svog govora, a posle dvočasovne sednice Skupštine Dragan Džajić.

POGLED NA SVET

GRČKA

U SUDARU putničkog i teretnog voza koja se dogodila 1. marta kod Tembija u blizini grčkog grada Larisa poginulo je 46 osoba, a na desetine je povređeno. Među 350 putnika bio je veliki broj mladih, uglavnom studenata koji su se iz Atine vraćali u Solun posle produženog vikenda koji su imali zbog proslave grčkog praznika. Zbog ove nesreće šef želetničke stanice u Larisi je uhapšen, a grčki ministar infrastrukture i saobraćaja podneo je ostavku.

Foto: Evropa sad/Vlada Crne Gore

CRNA GORA

U DRUGI krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održanih u nedelju, 19. marta, ići će aktuelni šef države Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović. Na osnovu obrađenih rezultata Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović oko 29,2. Izlaznost birača na ovim izborima iznosila je oko 63,6 odsto i bila je nešto niža u odnosu na ranije izbore.

MAĐARSKA

MAĐARSKI parlament ratifikovao je 27. marta zahtev Finske za članstvo u NATO. Prijem Finske u NATO podržalo je 117 poslanika, 40 je bilo protiv, a 18 je bilo uzdržano. I turski parlament krajem marta je odobrio kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi u trenutku dok traje rat u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist