OČARAVAJUĆA POLARNA SVETLOST IZNAD LAPONIJE: Neobičan prizor na nebu oduzima dah

Novosti online

17. 03. 2023. u 07:10

LAPONIJA je tokom noći 15. marta bila počašćena pravim spektaklom zahvaljujući polarnoj svetlosti koja je u različitim oblicima i bojama osvetljavala nebo.

ОЧАРАВАЈУЋА ПОЛАРНА СВЕТЛОСТ ИЗНАД ЛАПОНИЈЕ: Необичан призор на небу одузима дах

Foto: Shutterstock

Zeleni, žuti, beli, ljubičasti i ređe crveni tonovi aurore borealis (severne polarne svetlosti) su se mogli videti tokom cele noći.

Mart se generalno smatra jednim od najboljih meseci za posmatranje severne svetlosti i verovatno da će ovakvih zanimljivih slika biti zabeleženo i u nedeljama koje dolaze.

Danas je poznato da auroru izazivaju elektroni koji su ubrzani naponom od 1.000 do 15.000 volti. Svetlost nastaje kada se ti elektroni sudaraju sa atomima u gornjim slojevima atmosfere, obično na visinama 80 do 150 kilometara.

Aurore takođe mogu da se opaze u ultraljubičastom delu spektra, što se posebno dobro registruje iz svemira (ali ne i sa Zemlje jer atmosfera apsorbuje ultraljubičaste zrake). Svemirska sonda „Polar“ je registrovala auroru čak i u području iks-zraka, piše RTS.

Pojava polarne svetlosti vezana je za magnetne oluje koje su opet povezane sa jedanaestogodišnjim ciklusom aktivnosti sunčevih pega. Takođe je uočeno da do geomagnetnih bura najčešće dolazi u vreme ravnodnevice, dakle u rano proleće ili jesen, što je pomalo zagonetno jer aktivnost na polovima nema mnogo veze sa godišnjim dobima.

Aurora je opažena i na Jupiteru i Saturnu, planetama čija su magnetska polja mnogo snažnija od Zemljinog. Pokreće ih, kao i na Zemlji, Sunčev vetar. Jupiterovi meseci, posebno Io, takođe uzrokuju snažne aurore. Nedavno je polarna svetlost otkrivena i na Marsu, mada se verovalo da zbog nedostatka jakog magnetskog polja to nije moguće.

Aurore koje su nastale kao rezultat velike geomagnetne oluje 28. avgusta i 2. septembra 1859. godine, međutim, smatraju se najspektakularnijim u novijoj zabeleženoj istoriji.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

PRELEPA SLIKA IZ KAZAHSTANA: Na stotine flamingosa "obojili" jezero Karakol u ružičasto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić