"DIZELDORFSKI VAMPIR", STRAH I TREPET U NEMAČKOJ: Svojim žrtvama je pio krv, ubio je preko osmoro ljudi

Novosti onlajn

11. 03. 2023. u 07:39

ŠTAMPA je mesecima upozoravala građane na "Dizeldorfskog vampira", serijskog ubicu koji je svojim brutalnim napadima na žrtve čak i inspektore ostavljao u neverici.

ДИЗЕЛДОРФСКИ ВАМПИР, СТРАХ И ТРЕПЕТ У НЕМАЧКОЈ: Својим жртвама је пио крв, убио је преко осморо људи

Foto: Vikipedija

Glavna železnička stanica u Dizeldorfu, 14. maj 1930. godine: Stopljen sa masom, Peter Kurten traži još jednu žrtvu. Njegov pogled pada na mladu ženu koju nepoznati muškarac očigledno maltretira. Nakon intervnecije, žrtva po imenu Marija Butlis, ni ne sluteći šta joj se sprema, prati svog "spasioca" do njegovog stana.

Navodni kavaljer postaje agresivan i Marija insistira da napusti stan. Kurten joj nudi da je odvede u studentski dom i na putu do tamo počinje da je davi u šumi Grafenberg. Ali je on iznenada pušta i beži, o svemu obaveštava svog prijatelja - putem pisma koje čudnim spletom okolnosti dospeva u pogrešne ruke i završava u policiji.

Željan krvi

Peter je rođen 1883. godine u današnjem Mulhajmu. Dan pre svog 30. rođendana počinio je prvo ubistvo - 25. maja 1913. godine, kada je upao u stan gostioničara u Kelnu i prerezao vrat devetogodišnjoj devojčici. Ipak, on nije povezan sa zločinom i nastavlja svoj krvavi pir.

Između februara i novembra 1929. godine, počinio je najmanje osam ubistava i više od 20 pokušaja. Ono po čemu je ostao upamćen jeste da je svoje žrtve kasapio kao da je bio opsednut, a ponekad je pio i njihovu krv. Pojedine su uspele da pobegnu i to sa ozbiljnim povredama pružajući nebrojeno dokaza, ali ni to nije bilo dovoljno da se počinilac privede licu pravde. 

Obruč oko njega polako počinje da se sužava nakon što je kreiran i profil počinioca i to po prvi put u istoriji Nemačke. Tom prilikom Kurten dospeva na listu, a istražitelji ispituju sve koji su povezani sa njim i drugim osumljičenim ljudima. Oni ih uveravaju da je on toliko pristojan komšija, da ne postoji nikakva mogućnost da je on serijski ubica. 

Međutim, nakon što do njih stiže neobično pismo koje je Kurten poslao svom prijatelju, sve se menja. Iako je on odmah posle pokušaja ubistva Marije Butlis nestao bez traga, njegova supruga - kojoj je sve priznao pre nego što je nestao - im odaje informacije kako treba da se sastane sa njim za svega par dana na dogovorenom mestu u Dizeldorfu. Ubrzo mu je nameštena zaseda i on je uhapšen 24. maja 1930. godine.

Epilog

- Ja sam zapravo uvek bio raspoložen, nazvaćemo to porivom za ubistvom. Hteo sam da osetim kako krv napušta žrtve. Da sam imao sredstva, pobio bih čitave mase. Svake večeri kada je moja žena bila u trećoj smeni, lutao sam okolo tražeći žrtvu- to su bile njegove reči nakon hapšenja. Na teret mu je stavljeno devet ubistava, 32 pokušaja, tri razbojništva, jedan pokušaj silovanja i 27 podmetanja požara, a svaki od ovih zločina je detaljno i opisao. 

Godinu dana nakon hapšenja, tačnije 2. jula 1931. godine, Peter Kurten je obezglavljen giljotinom zbog počinjenih zločina. Priča se da je neposredno pre pogubljenja, pitao zatvorskog psihijatra: "Da li je moguće čuti kako baš vaša krv napušta u trenutku smrti?"

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM - Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori