ESKOBAROVI NILSKI KONJI MORAJU DA IDU IZ KOLUMBIJE: Vlasti premeštaju 70 životinja u ove dve zemlje

S.V.

06. 03. 2023. u 14:39

KOLUMBIJA će 70 nilskih konja, potomaka iz privatnog zoo-vrta narko-bosa Pabla Eskobara, da premesti u nove domove u Indiji i Meksiku kako bi kontrolisali njihovo razmnožavanje.

ЕСКОБАРОВИ НИЛСКИ КОЊИ МОРАЈУ ДА ИДУ ИЗ КОЛУМБИЈЕ: Власти премештају 70 животиња у ове две земље

Foto: Jutjub/Mayank Yadav

Prema podacima kolumbijske vlade, tamo sada ima između 130 i 160 nilskih konja i oni su se nastanaili daleko izvan Eskobarovog bivšeg ranča, gde su u početku bili samo jedan mužjak i tri ženke.

Nilski konji bili su deo kolekcije egzotičnih životinja koje je Eskobar sakupio tokom osamdesetih godina prošlog veka na svom ranču, udaljenom oko 250 kilometara od Medelina. Posle Eskobarove smrti 1993.godine, Vlasti su premestile većinu drugih životinja, ali ne i nilske konje jer su bili preteški za transport. Od tada, ove krupne životinje počele su da se brzo razmnožavaju, šireći se duž sliva reke Magdalene i sada su pravi ekološki izazov, te brinu lokalne stanovnike.

Studija objavljena u časopisu "Nature" upozorila je da bi broj nilskih konja mogao da se poveća na 1.500 u roku od dve decenije.

Vlasti su pokušavale ranije da kontrolišu populaciju nilskih konja koristeći kastracije i ispaljivanje kontraceptivnih strelica, ali su te akcije imale ograničen uspeh i zbog toga postoji plan da se 70 nilskih konja prebaci u prirodna staništa u Indiji i Meksiku, napisao je guverner provincije Antiokia na Tviteru.

Slanje nilskih konja nazad u rodnu Afriku nije dozvoljeno, a 60 nilskih konja biće premešteno u Indiju, a 10 u Meksiko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)