PRED ISTRAŽIVAČIMA VELIKI POSAO: Čemu je služio novootkriveni hodnik u Keopsovoj piramidi? (VIDEO)

Srna

02. 03. 2023. u 17:47

HODNIK dug devet metara otkriven je unutar Keopsove piramide u Gizi, izjavio je egipatski ministar turizma i antikviteta Ahmed Isa.

ПРЕД ИСТРАЖИВАЧИМА ВЕЛИКИ ПОСАО: Чему је служио новооткривени ходник у Кеопсовој пирамиди? (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/today.com

Funkcija koridora unutar Keopsove piramide, koja je najveća u kompleksu Velikih piramida u Gizi, nije poznata, ali zvaničnici smatraju da bi on mogao da vodi ka daljim otkrićima.

Koridor su otkrili istraživači projekta "Skeniranje piramida" /ScanPyramid/, međunarodne misije koja od 2015. godine istražuje unutrašnju strukturu piramida koristeći moderne metode, uključujući skenere i infracrvenu termografiju.

Šef Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafa Vaziri izjavio je da slemenjak u tajnom tunelu nagoveštava da je taj dio izgrađen kako bi ublažio pritisak na strukturu, javio je AP.

- Međutim, veliko je pitanje da li je ovaj koridor sagrađen da ublaži težinu na glavnom ulazu ili iznad prostora koji tek treba da bude otkriven. Skeniranje će nastaviti da otkriva tajne - rekao je Vaziri novinarima kod piramide.

Keopsova piramida je jedino od čuda drevnog sveta koje i dalje postoji. Sagrađena je kao kraljevska grobnica prije 4.500 godina, za vreme vladavine faraona Keopsa.

Egipat namerava da se dotakne novih drevnih otkrića kako bi privukao turiste. Turizam je važan izvor stranih valuta i poslova koji su teško pogođeni pandemijom kovid 19 i političkom nestabilnošću nakon revolucije 2011. godine.

BONUS VIDEO: BOBI JE NAJSTARIJI PAS NA SVETU: Ima 30 godina, uživa u šetnjama i hrani, a ušao je u Ginisovu knjigu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)