Da li znate - vaša bašta je izvor vitamina D3

Novosti online

29. 11. 2022. u 09:30

DA li imate baštu? Šta vam ona znači? Koliko vremena provodite u bašti? Na ova pitanja odgovore znaju oni koji imaju baštu, a oni koji bi voleli da je imaju zamišljaju kako bi je uređivali i uživali u njoj.

Да ли знате - ваша башта је извор витамина D3

Foto Shutterstock

Vaša bašta je višestruki izvor vašeg zdravlja. Fizička aktivnost, zdravo trošenje kalorija, pozitivno razmišljanje… Vreme koje provedete u bašti dobro dođe jer ste na svežem vazduhu i suncu. Leti vodite računa da to ne bude previše, jer preteran boravak na suncu može i da škodi.

Preteruje se sa sunčanjem i zbog pogrešnog uverenja da se tako prirodno stvara i dobija vitamin D3. Ali novija istraživanja pokazuju da je normalan boravak napolju, sa petnaestak minuta izlaganja ruku, lica ili potkolenice zracima, sasvim dovoljno.

Normalan boravak uz bavljenje fizičkom aktivnošću u jutarnjim i večernjim časovima dovoljno je da se sintetiše ovaj vitamin, izuzetno važan za mnoge funkcije u organizmu. Vitamin D3 podržava imuno sistem u borbi protiv loših bakterija i virusa, pomaže pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, a posebno je važan za zdravlje kostiju, zglobova i mišića. Vitamin D3 održava ravnotežu kalcijuma u organizmu i tako poboljšava koštano zdravlje.

Eto još jedne značajne prednosti koje vam donosi vaš boravak u bašti, samo vodite računa i da radite i da se sklonite u hlad. Bašta treba da vam bude zadovoljstvo, a ne još jedan zamor u brzom tempu življenja.

Za odmor sa vašom bebom - kolica su tu

Vaša bašta je pravo mesto za relaksaciju od napornog radnog dana. Ona je mesto vašeg opuštanja i uživanja, porodičnog okupljanja. Priče, šale, razmenjivanje utisaka sa posla, poziv prijateljima da dođu na kafu i osveženje… Sa vama je i vaša beba, kolica su u hladu, a ona spava uz prijatne zvuke okruženja. Ili se upravo probudila i radoznalo gleda svet oko sebe.

Jedno mirno popodne, uz malo fizičke aktivnosti i dobrog raspoloženja. I tako iz dana u dan. Sve poslove u bašti stignete da obavite, a da ne osetite neki veliki umor. A od onog laganog bolje se spava.

Kvalitetna zemlja za cveće je prvi uslov njegove lepote

Cveće je ukras vaše bašte i pola posla u njegovom gajenju je izbor kvalitetne zemlje za cveće. Ostali važni faktori su prilagođavanje potrebne količine svetlosti, jer neke biljke vole manje a neke više svetlosti. Treba znati i kada i koliko ih zalivati.

Najbolja zemlja za cveće mora imati u svom sastavu određene supstrate koji su potrebni biljkama za njihovu ishranu. Ima raznih vrsta supstrata i zato obratite pažnju prilikom kupovine. Neki preporučuju zemlju dobijenu od nemineralizovanog treseta, koja je prirodni organski supstrat i oplemenjivač zemljišta sa dovoljnom količinom organske materije za dugotrajnu upotrebu.

Preporučuje se i korišćenje pešterskog treseta za spravljanje supstrata u kombinaciji sa zgorelim stajnjakom, prirodno mlevenim krečnjakom, zeolitom i mineralnim đubrivom. Osobina ovog treseta je visoka apsorpciona moć, značajna za zadržavanje vode i hranljivih materija rastvorenih u njoj.

Dobar izbor zemlje za cveće učiniće da vaše biljke brže i kvalitetno rastu, obezbediće im potrebnu količinu vlage, a vaša bašta biće šareni kutak koji svako zagleda.

Priprema bašte za zimu

Da biste imali dobru i lepu baštu povedite računa da je posle letnjeg uživanja na vreme pripremite za zimu. Od toga zavisi kako ćete sačuvati vaše biljke.

Počnite čišćenjem bašte i zaštitom biljaka koje nisu jednogodišnje. U toj grupi je veliki broj povrtarskih kultura koje mraz može uništiti. Za višegodišnje biljke, posebno drveće i žbunove, važno je jačanje njihovih korena kako bi mogle da se i tokom zime hrane iz zemljišta. Uvenule biljke treba ukloniti iz bašte, a lišće koje nije obolelo, osušeno i požutelo može da se stavi za kompostiranje.

Nežne vrste cveća kao što su gladiole, kane i begonije, treba izvaditi iz zemlje i skloniti na suvo i prohladno mesto da biste ih na proleće opet posadili.

Ovo je pravo vreme da obnovite travnjak jer je tlo još toplo. Postojeći travnjak dobro očistite, travu pokosite i posejte novu tamo gde se travnjak proredio. Idealno je vreme i za sadnju drveća ili žive ograde. Sadnicama odgovara što je zemlja vlažna, a temperature su još uvek iznad nule.

Ovi jesenji radovi mogu biti veoma prijatni tokom lepih sunčanih dana. Prijaće svima da budu napolju, mlađima i starijim u porodici, naravno i vašoj bebi, ali kolica sada neka budu na suncu, toplije je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)