"KRIMINAL ĆE SADA MAGIČNO NESTATI": Jamajka zabranila psovke i muziku koja veliča ilegalne aktivnosti

Novosti online

13. 10. 2022. u 22:12

REGULATORNO telo za elektronske medije Jamajke zabranilo je sadržaj koji „veliča ilegalne aktivnosti“ – kao što je upotreba droge i oružja, prenosi "Bi-Bi-Si".

КРИМИНАЛ ЋЕ САДА МАГИЧНО НЕСТАТИ: Јамајка забранила псовке и музику која велича илегалне активности

Foto: Shutterstock

Nova pravila biće primenjena na TV i radio, a odnose se na muziku - i navode specifične teme koje su zabranjene.

Prevare, droga i ilegalna upotreba vatrenog oružja ne mogu se „promovisati“ – a takođe su zabranjene psovke ili „skoro zvučne“ zamene.

Međutim, strogu prirodu zabrane kritikovali su neki umetnici koji tvrde da je muzika odraz života.

Ova odluka radio-difuzne agencije dolazi usled visokog nivoa kriminala na Jamajci - 2021. godine, ova ostrvska država imala je jednu od najvećih stopa ubistava u Latinskoj Americi i na Karibima.

Agencija za radio-difuziju kaže da bi korišćenje javnog etra za emitovanje pesama koje veličaju ilegalne aktivnosti moglo da ostavi "pogrešan utisak da je kriminal prihvaćena karakteristika jamajčanske kulture i društva".

Svi oblici "ilegalnih ili kriminalnih aktivnosti" sada su zabranjeni u nastojanju da se eter održi "čistim", navodi se - a od operatera stanica se traži da preduzmu hitne korake kako bi se povinovali.

Zabrinutost da bi uvredljivi sadržaj mogao normalizovati kriminal među mladim odraslim osobama i "ranjivim i upečatljivim" mladima takođe je naveden kao razlog za promene.

Međutim, neki od muzičkih umetnika Jamajke kritikovali su taj potez.

Među njima je i muzički producent i pevač, nagrađivani Gremijem, Stiven Mekgregor, koji nosi umetničko ime „Di Genije“, podelio je svoje frustracije na Tviteru.

- Jao! Kriminal i nasilje će sada magično nestati - napisao je sarkastično, pre nego što je istakao da mladi slušaju muziku preko interneta češće nego preko radija.

- Po mom mišljenju taj potez je više 'izgledamo da radimo nešto' više nego da zapravo pokušavamo da nešto uradimo - rekao je  Mekgregor.

Ovo nije prvi put da je neka muzika zabranjena na Jamajci. Regulatori su 2009. zabranili muziku koja promoviše seks, nasilje, ubistvo ili paljevinu, kada je "bodež" - vrsta seksualno sugestivnog plesa - stekao popularnost.

U saopštenju komisije za radiodifuziju se navodi da je, iako se mora poštovati sloboda izražavanja, sadržaji koji promovišu kriminal u suprotnosti sa "načelima odgovornog emitovanja".


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTO SE BEBE SMEJU? Nije uvek razlog to što su srećne, evo šta kaže nauka