SPEKTAKL ZA LJUBITELJE ASTRONOMIJE: Jupiter će 26. septembra biti najbliži Zemlji u poslednjih 59 godina

Novosti online

25. 09. 2022. u 00:48

LJUBITELJE svemira u ponedeljak, 26. septembra, očekuje pravi spektakl na noćnom nebu, jer će se Jupiter, najveća planeta Sunčevog sistema, naći u opoziciji, navodi NASA.

СПЕКТАКЛ ЗА ЉУБИТЕЉЕ АСТРОНОМИЈЕ: Јупитер ће 26. септембра бити најближи Земљи у последњих 59 година

Printscreen

Sa stanovišta Zemljine površine, opozicija se dešava kada se astronomski objekat diže na istoku dok Sunce zalazi na zapadu, čime se taj objekat i Sunce pozicioniraju na suprotne strane Zemlje.

Jupiterova opozicija se dešava svakih 13 meseci, zbog čega planeta izgleda veća i svetlija nego u bilo koje drugo doba godine. Ali to nije sve - Jupiter će se u isto vreme naći na najmanjoj udaljenosti od Zemlje u poslednjih 59 godina, odnosno od 1963. godine. U svojoj najdaljoj tački, Jupiter je od nas udaljen oko 965 miliona kilometara, dok će u ponedeljak ta udaljenost iznositi "samo" oko 590 miliona kilometara.

Jupiterov najbliži pristup Zemlji se retko poklapa sa opozicijom, što znači da će ovogodišnji pogled na gasovitog džina biti izvanredan - pod uslovom da nebo bude vedro.

- Sa dobrim dvogledom, centralna traka i tri ili četiri satelita bi trebalo da budu vidljivi -  rekao je Adam Kobelski, istraživački astrofizičar iz agencije NASA. - Važno je zapamtiti da je Galileo pospatrao ove mesece pomoću optike iz 17. veka. Jedna od ključnih stvar za posmatranje biće stabilan nosač za bilo koji sistem koji koristite.

Kobelski preporučuje teleskop od najmanje 4 inča kako bi se jasno videla Velika crvena pega i trake na Jupiterovoj površini.

(Smartlife)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

KURTIJEVA POLICIJA BACA ŠOK BOMBE: Drama na severu Kosova i Metohije