SPEKTAKL ZA LJUBITELJE ASTRONOMIJE: Jupiter će 26. septembra biti najbliži Zemlji u poslednjih 59 godina

Novosti online

25. 09. 2022. u 00:48

LjUBITELjE svemira u ponedeljak, 26. septembra, očekuje pravi spektakl na noćnom nebu, jer će se Jupiter, najveća planeta Sunčevog sistema, naći u opoziciji, navodi NASA.

СПЕКТАКЛ ЗА ЉУБИТЕЉЕ АСТРОНОМИЈЕ: Јупитер ће 26. септембра бити најближи Земљи у последњих 59 година

Printscreen

Sa stanovišta Zemljine površine, opozicija se dešava kada se astronomski objekat diže na istoku dok Sunce zalazi na zapadu, čime se taj objekat i Sunce pozicioniraju na suprotne strane Zemlje.

Jupiterova opozicija se dešava svakih 13 meseci, zbog čega planeta izgleda veća i svetlija nego u bilo koje drugo doba godine. Ali to nije sve - Jupiter će se u isto vreme naći na najmanjoj udaljenosti od Zemlje u poslednjih 59 godina, odnosno od 1963. godine. U svojoj najdaljoj tački, Jupiter je od nas udaljen oko 965 miliona kilometara, dok će u ponedeljak ta udaljenost iznositi "samo" oko 590 miliona kilometara.

Jupiterov najbliži pristup Zemlji se retko poklapa sa opozicijom, što znači da će ovogodišnji pogled na gasovitog džina biti izvanredan - pod uslovom da nebo bude vedro.

- Sa dobrim dvogledom, centralna traka i tri ili četiri satelita bi trebalo da budu vidljivi -  rekao je Adam Kobelski, istraživački astrofizičar iz agencije NASA. - Važno je zapamtiti da je Galileo pospatrao ove mesece pomoću optike iz 17. veka. Jedna od ključnih stvar za posmatranje biće stabilan nosač za bilo koji sistem koji koristite.

Kobelski preporučuje teleskop od najmanje 4 inča kako bi se jasno videla Velika crvena pega i trake na Jupiterovoj površini.

(Smartlife)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)