SPEKTAKULARNO DELO PRIRODE: Počinje sezona vladanja neobično plavih, svetlucavih oblaka širom Kanade (VIDEO)

Novosti online

02. 07. 2022. u 23:52

MOŽDA ih je teško spaziti, ali kada uočite ove oblake, jasno je da prisustvujete spektakularnom delu prirode.

СПЕКТАКУЛАРНО ДЕЛО ПРИРОДЕ: Почиње сезона владања необично плавих, светлуцавих облака широм Канаде (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Neverovatno lepi, divni - tim rečima se opisuje jedan od prikaza noćnih oblaka. Ako je nebo vedro, posebno tokom ovih dana, Kanađani će moći jasno i lepo da ih posmatraju. Svake godine, otprilike od početka juna do avgusta, ovi oblaci - koji se takođe nazivaju NLC ili polarni mezosferni oblaci - pojavljuju se na severnom nebu. Boje u njima se prelivaju, sjajni su i čudno svetlucaju dok šaraju nebo...

Čini se da ovaj fenomen ima standardni recept za formiranje: povećanje vodene pare, veoma niske temperature i čestice - kao što je prašina zaostala od meteora u našoj atmosferi ili čak izduvni gasovi raketa - na kojima se vodena para može smrznuti. NLC oblaci se nalaze neverovatno visoko u atmosferi, na oko 80 kilometara nadmorske visine. Poređenja radi, najviši oblaci obično su na visinama između pet i 13 kilometara. Takođe se veruje da su oni donekle novi fenomen. Prvi put su prijavljeni 1885. godine, dve godine nakon masivne erupcije vulkana Krakatau.

Ranije su ovi oblaci uglavnom primećeni u visokim severnim geografskim širinama, što je severnu Kanadu činilo idealnom lokacijom za njihovo posmatranje. Međutim, poslednjih godina primećeni su južnije, sve do Jute, pa čak i Nebraske u SAD.

Postoji izvesno uverenje da klimatske promene takođe doprinose njihovom razvoju, pa čak i da se vide na geografskim širinama koje nikada ranije nisu viđene.

Na primer, 2019. godine viđeni su čak na jugu u Kaliforniji.

Studija iz 2019. sugeriše da izgled ovih oblaka varira iz godine u godinu, pa čak i iz decenije u deceniju, ali da su sve u svemu, postali „značajno" vidljiviji.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a