KAPITALAC OD 300 KILOGRAMA: Pun mesec, najveća slatkovodna riba na svetu, ulovljena u reci Mekong (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 06. 2022. u 00:20

NE postoji zvanična evidencija ili baza podataka o najvećim slatkovodnim ribama na svetu.

КАПИТАЛАЦ ОД 300 КИЛОГРАМА: Пун месец, највећа слатководна риба на свету, уловљена у реци Меконг (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

 Reka Mekong je bogata biodiverzitetom, ali prekomerni ribolov, brane i zagađenje ugrožavaju krhki ekosistem. Reka teče sa Tibetanske visoravni kroz Kinu, Mjanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

- Za 20 godina istraživanja džinovskih riba u rekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koja je do sada ulovljena u svetu - istakao je Zeb Hogan, biolog koji vodi „Čuda Mekonga”.

- Pronalaženje slatkovodne raže je redak pozitivan znak nade, pogotovo zato što se dogodila u Mekongu, reci koja se trenutno suočava sa mnogim izazovima - dodao je dr Hogan, koji je i profesor na Univerzitetu Nevade.

Projekat očuvanja vrsta sarađuje sa Upravom za ribarstvo Kambodže na uspostavljanju mreže ribara koji – ukoliko ulove džinovsku ili ugroženu ribu – odmah obaveštavaju istraživače.

Lokalni ribar na ostrvu Ko Prea, tokom noći 13. juna ulovio je veliku ražu, dugu 3,98 m, širine 2,2 metra, i odmah obavestio naučnike. Raža je obeležena akustičnom oznakom i ponovo vraćena u reku.

- Ulovljena raža je dokaz da svet prirode još može da donese nova i izuzetna otkrića i da su mnoga najveća vodena bića i dalje veoma nedovoljno proučena - istakao je profesor Hogan.

Džinovska slatkovodna raža je ugrožena vrsta. Ovo je druga džinovska raža koju je tim pregledao.

- Kada se pronađu rekordne ribe, to znači da je vodeno okruženje i dalje relativno zdravo. Ovo je u suprotnosti sa onim što smo videli na mestima kao što je reka Jangce, gde su naučnici prijavili izumiranje nekih vrsta riba - napomenuo je profesor Hogan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)