GRADILI SU GA TRI GODINE: Gruzija dobila stakleni most, na sredini se nalazi restoran (VIDEO)

Novosti online

20. 06. 2022. u 00:45

STAKLENI viseći most dugačak 240 metara na čijoj sredini se nalazi restoran u obliku dijamanta svečano je predstavljen u kanjonu Dašbaši, koji se nalazi na oko dva sata vožnje od glavnog grada Tbilisija, u južnoj Gruziji.

ГРАДИЛИ СУ ГА ТРИ ГОДИНЕ: Грузија добила стаклени мост, на средини се налази ресторан (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Ogromna viseća prozirna struktura visećeg mosta koji se uzdiže na visini od 280 metara, premošćava zaštićeni spomenik prirode u Gruziji, nudeći panoramski pogled na zadivljujuće prizore vodopada i pećina. Most je gradila investiciona grupa koja posluje u Izraelu i Gruziji.

Napravljen od čelika i stakla, za izgradnju ovog mosta je bilo potrebno oko tri godine, a gruzijski premijer Irakli Garibašvili prisustvovao je zvaničnom otvaranju 14. juna.

Posebnost mosta je nesumnjivo njegova višeslojna osnova, koja se nalazi na najvišoj tački, za koju se kaže da je najveća i najviša viseća struktura na svetu. Most je navodno uvršten i u Ginisovu knjigu rekorda.

Projekat, za koji se procenjuje da je koštao oko 40 miliona dolara, takođe uključuje zip lajn, na kome posetioci mogu da voze bicikl preko kanjona. Predviđeno je da u blizini mosta u narednom periodu budu otvoreni apartmani za smeštaj gostiju.

- Cilj je bio da se stvori ekstreman, uzbudljiv i nezaboravan trenutak koji će pobuditi svih pet čula kod posetilaca i zauvek im ostati u sećanju - kaže Tomer Mor Josef iz grupe „Kas“ koja je gradila most.

Zvaničnici se nadaju da će spektakularni most privući više turista na ovo mesto, koje se smatra jednim od najimpresivnijih spomenika prirode u Gruziji.

Ovo je drugi po veličini viseći most sa staklenim dnom, posle 630 metara dugog mosta u planinskom masivu u severozapadnom Vijetnamu koji je otvoren u aprilu, ali se nalazi na visini od „samo“ 150 metara.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a