REŠENA MISTERIJA: Otkriveno šta je tamna kocka koju je snimio kineski rover na Mesecu (VIDEO)

Novosti online

10. 01. 2022. u 22:19

KINESKI rover Jutu-2 koji se šeta tamnom stranom Meseca poslao je početkom decembra snimak neobičnog objekta koji je izgledao kao siva kocka koja se nazire na mesečevom horizonutu.

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Откривено шта је тамна коцка коју је снимио кинески ровер на Месецу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Međutim, stigli su precizniji snimci i misterija je razrešena. U pitanju je samo obična stena.

Stručnjaci Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) objekat koji je snimio rover Jutu-2 su nazvali „misteriozna koliba“, dajući mašti na volju i pretpostavljajući da je u pitanju kuća ili letelica vanzemaljaca. kako su objavili na svojoj internet stranici, na osnovu  pristiglih snimaka procenjeno je da je objekat udaljen oko 80 metara od rovera i preusmerili su ga da se uputi ka njemu. Tada se pretpostavljalo da će roveru biti potrebno dva ili tri meseca da stigne do „misteriozne kolibe“.

Posle nekoliko nedelja priprema i vožnje, rover je prišao dovoljno blizu da vidi da je u pitanju obična stena, a njen geometrijski oblik oštrih linija na horizontu bio je samo optička iluzija, perspektive, svetlosti i senki. U novom izveštaju objavljena je poslednja fotografija koju je rover poslao na kojoj se vidi stena. Jednom od kontrolora rovera na zemlji učinilo se da stena svojim oblikom podseća na zeca, a manje stene ispred nje na šargarepu. Tako je stena od misteriozne kocke, postala „zec od žada“.

Mesečev rover Jutu-2 stigao je na Mesec u januaru 2019. godine, kada ga je letelica „Čangje 4“ spustila na tamnu stranu Meseca. Za poslednje tri godine Jutu-2 je uspeo da prevali preko hiljadu metara i pomoću radara koji snimaju ispod površine otkrio iznenađujuće dubok sloj mesečevog tla i identifikovao stene iz omotača ispod kore, koje su potisnuta sa površine kada je asteroid udario u Mesec pre milijardu godina.

Rover je inače krenuo samo na tromesečnu misiju, što znači da je Jutu-2 imao dovoljno slobodnog vremena za razgledanje i poteru za misterioznom kockom.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri