PREMINUO "LOVAC NA FOSILE": Ričard Liki - čuveni kenijski paleontolog

Tanjug

03. 01. 2022. u 15:55

PROSLAVLjENI kenijski zaštitnik prirode i "lovac na fosile", Ričard Liki, čija su revolucionarna otkrića pomogla da se dokaže da je čovečanstvo evoluiralo u Africi, umro je u 77.godini. Vest je sa "dubokom tugom", objavio predsednik Kenije Uhuru Kenijata.

ПРЕМИНУО ЛОВАЦ НА ФОСИЛЕ: Ричард Лики - чувени кенијски палеонтолог

Foto: Printscreen/Jutjub/Euronews po-russki

Čuveni paleoantropolog Ričard Liki, bio je aktivan do svojih 70-ih, uprkos napadima raka kože i bolesti bubrega i jetre.

Povodom njegove smrti Fondacija je na Tviteru napisala:

„Bio je vizionar čiji veliki doprinosi ljudskom poreklu i očuvanju divljih životinja nikada neće biti zaboravljeni".

Liki je rođen u Najrobiju 19. decembra 1944. godine i možda je bilo neizbežno da postane lovac na fosile s obzirom da su mu roditelji bili Luis i Meri Liki, možda najpoznatiji svetski otkrivači hominida predaka.

Iako se Ričard Liki u početku okušao u vođenju safarija, sa 23 godine bez formalne arheološke obuke, dobio je dozvolu za istraživanje i kopanje na obalama jezera Turkana u severnoj Keniji.

Tokom 1970-ih vodio je ekspedicije koje su pomogle da se na bolji način razume ljudska evolucija, naročito otkrićem lobanja Homo habilisa starih (1,9 miliona godina) 1972.godine i Homo erektusa (1,6 miliona godina) 1975. godine.

Objavio je naslovnu stranu časopisa Tajm pozirajući sa maketom Homo habilisa, pod naslovom "Kako je čovek postao čovek".

BONUS VIDEO: 

SVI GA VOLIMO KADA SLAVIMO: Kako je nastao vatromet?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu