SAD PRAVE PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: NASA dodelila tri ugovora vredna 415 miliona dolara

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

03. 12. 2021. u 00:55

BAJDENOVA administracija je potpisala poslovne ugovore vredne 415 miliona dolara sa tri kompanije za projektovanje novih svemirskih stanica i druge komercijalne aktivnosti u niskoj zemljinoj orbiti (LEO), objavila je NASA u saopštenju za javnost.

САД ПРАВЕ ПРИВАТНЕ СВЕМИРСКЕ СТАНИЦЕ: НАСА доделила три уговора вредна 415 милиона долара

Foto: Depotzit

- NASA je potpisala sporazume sa tri američke kompanije za razvoj dizajna svemirskih stanica i drugih komercijalnih odredišta u svemiru - navodi se u saopštenju u četvrtak. Sporazumi su deo napora agencije da omogući snažnu komercijalnu ekonomiju u niskoj orbiti Zemlje (LEO), koju će predvoditi Amerikanci.

NASA je saopštila da je ukupna vrednost za sva tri finansirana sporazuma o svemirskom zakonu 415,6 miliona dolara. Kompanije koje su dobile ugovore su Blu Oridžin (Blue Origin) iz Kenta, Vašington - 130 miliona dolara; Nanoraks (Nanoracks) iz Hjustona - 160 miliona dolara i Nortrop Gruman Sistems Korporacija (Northrop Grumman Systems Corporation) iz Dalesa, Virdžinija, - 125,6 miliona dolara, dodala je svemirska agencija.

- Na osnovu uspešnih inicijativa za partnerstvo sa privatnom industrijom za isporuku tereta, a sada i slanje naših, Nasinih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, NASA ponovo kreće ka komercijalizaciji svemirskih aktivnosti - rekao je NASA administrator Bil Nelson u saopštenju.

NASA nastoji da održi neprekidno prisustvo SAD u LEO prelaskom sa Međunarodne svemirske stanice na druge platforme. Ugovori će stimulisati američki privatni sektor za razvoj komercijalnih, nezavisnih svemirskih stanica za klijente iz vlade i privatnog sektora - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove