OD SUNCA JE VEĆA 11 PUTA: U susednoj galaksiji otkrivena mlada crna rupa

Novosti online

11. 11. 2021. u 23:11

NAUČNICI su otkrili još jednu crnu rupu skrivenu u zvezdanoj grupi naše susedne galaksije Veliki Magelanov oblak.

ОД СУНЦА ЈЕ ВЕЋА 11 ПУТА: У суседној галаксији откривена млада црна рупа

Foto: Printscreen

Ova crna rupa je udaljena od Zemlje 160.000 svetlosnih godina i 11 puta veća je od našeg Sunca. Astronomi su je pronašli tako što su koristili ogromni teleskop Evropskog južnog opservatorija (ESO). Uočili su da njena gravitacija utiče na kretanje obližnje zvezde, koja je oko pet puta veća od Sunca, piše "CNN".

- Kao što je Šerlok Holms pratio kriminalce gledajući njihove pogrešne korake, tako i mi posmatramo svaku pojedinačnu zvezdu u ovom zvezdanom sistemu, a cilj toga je pokušaj pronalaženja dokaza o prisutnosti crnih rupa koje ne možemo videti direktno", rekla je astronom Sara Saracino sa Univerziteta u Liverpulu.

Iako je izuzetno teško da astronomi uoče crne rupe, ipak mogu da ih primete na osnovu njihovog uticaja na okolne objekte - prilikom uvlačenja materije emituju X-zrake ili kada stvaraju gravitacione talase prilikom sudara s drugom crnom rupom ili neutronskom zvezdom.

Mlad zvezdani sistem

Astronomi su otkrili ovu crnu rupu kada su videli da se među mnoštvom zvezda jedna od njih kreće na vrlo poseban način.

- Kada formira određeni sistem sa zvezdom, crna rupa utiče na njeno kretanje na vidljiv ili nevidljiv način - rekao je nermački astrofizičar Stefan Dreizler.

Ovo je prvi put da su astronomi pronašli mladu crnu rupu u sklopu mladog zvezdanog sistema, starom samo oko 100 miliona godina.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna