ISTORIJSKO OTKRIĆE U IZRAELU: Pronađena velelepna rimska bazilika stara 20 vekova (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 06. 2021. u 01:00

OSTACI velike rimske bazilike, najveće u Izraelu, otkriveni su u nacionalnom parku Tel Aškelon, jugozapadno od grada Aškelona. Bazilika je stara 2.000 godina i nalazi se u blizini morske obale.

ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ У ИЗРАЕЛУ: Пронађена велелепна римска базилика стара 20 векова (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter

Kompleks bazilike dug je oko 110 metara, a širok 40 metara (nešto veći od fudbalskog terena) i podeljen je na tri dela - centralnu dvoranu i dve bočne sale okružene redovima mermernih stubova visokih 12 do 13 metara, navodi Izraelska uprava za antikvitete.

Kako navode izraelski mediji, monumentalni stubovi na vrhu su bili bogato ukrašeni ornamentima u obliku biljaka o orla, koji je bio simbol Starog Rima.

Podignuta je u vreme kralja Iroda Velikog, vazalnog monarha Rima, i završena u drugom veku nove ere.

​Velelepna zgrada nije bila svetilište, već je imala svetovnu funkciju, služila je za sudske postupke, trgovinu i druge građanske potrebe.

Bazilika je sravnjena sa zemljom nakon zemljotresa u Galileji 363. godine nove ere, a njeni ostaci ponovo su korišćeni za izgradnju industrijskih postrojenja na tom području tokom perioda Abasida i Fatimida od osmog do 12. veka.

Najveću rimsku baziliku u Izraelu prvi put je otkrio dvadesetih godina prošlog veka britanski arheolog Džon Garstang, koji ju je potom prekrio u konzervatorske svrhe.

Novo iskopavanje nastavljeno je 2016. godine, a bazilika je otkrivena u okviru nedavnih opsežnih radova u nacionalnom parku.

Sada arheolozi rekonstruišu delove kompleksa sa ostacima mermera koji se još uvek nalaze oko arheološkog nalazišta.

Izraelski Zavod za zaštitu prirode i parkova navodi da će otkrivena bazilika biti otvorena za posetioce za nekoliko meseci.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!