KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka

Novosti online

30. 01. 2024. u 15:20

KLIMATSKE promene i globalno zagrevanje utiču i na skijališta i njihovu održivost, jer ih izlažu riziku sve manjeg snega, što posledično vodi ka većoj potrošnji energije i vode koje su već oskudne u nekim planinskim područjima.

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ И ОТАПАЊЕ ЛЕДНИКА: Како спасти скијалишта од нестанка

Foto: Profimedia

Klimatske promene se manifestuju na planinskim područjima kroz porast temperature vazduha, smanjenje padavina, povećanje ekstremnih vremenskih događaja, promene u vegetaciji i biodiverzitetu. Ove promene utiču na hidrološki ciklus, jer dovode do smanjenja količine i kvaliteta vode, otapanja lednika i snega, promena u režimu oticanja, erozije i klizišta. One, takođe, utiču i na sneg i skijaške sezone, jer dovode do smanjenja dubine i pokrivenosti snegom, skraćenja trajanja skijaške sezone, povećanja potrebe za veštačkim osnežavanjem, promena u kvalitetu i bezbednosti snega.

Istraživanja objavljena u naučnom časopisu Nature Climate Change ukazuju da skoro polovini evropskih skijališta preti visok rizik od nedostatka snega ako prosečna globalna temperatura poraste za dva stepena.

Skijališta i skijaši se mogu prilagoditi i ublažiti uticaj klimatskih promena i otapanja lednika na različite načine, u zavisnosti od svojih mogućnosti i potreba.

Neki od mogućih načina su:

1. Primena tehnoloških rešenja kao što su: veštačko osnežavanje, zaštita snega, premeštanje snega;

2. Primena organizacionih rešenja kao što su: diversifikacija ponude, promena termina i cena, saradnja sa drugim skijalištima;

3.Primena institucionalnih rešenja kao što su: usklađivanje sa zakonima i standardima, korišćenje podsticaja i subvencija, uključivanje u mreže i inicijative;

4. Primena edukativnih i informativnih rešenja kao što su: podizanje svesti i znanja, promovisanje odgovornog i održivog ponašanja, informisanje o rizicima i merama.

Foto: EPA

Klimatske promene i otapanje lednika su ozbiljan problem za skijališta i skijaše, jer ugrožavaju njihovu egzistenciju i uživanje. Najnovija istraživanja pokazuju da će čak i mašine za veštački sneg moći delimično da nadoknade manjak prirodnog snega.

Skijališta i skijaši se moraju prilagoditi i ublažiti uticaj klimatskih promena i otapanja lednika, jer ne mogu da se oslone na prirodne uslove i resurse. Oni se moraju uključiti u globalnu borbu protiv klimatskih promena i otapanja lednika, jer su deo rešenja i deo problema. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!