UČE ZANAT UZ PLATE: Evo koji su deficitarni zanati na spisku prosvetnih vlasti za koje vlada veliko interesovanje kompanija

Lj. Begenišić

27. 05. 2024. u 12:27

UČENICI osmog razreda za nekoliko dana završavaju osnovnu školu, a oni koji nameravaju da upišu neki od deficitarnih zanata mogu da računaj da će već od septembra dobijati novac.

УЧЕ ЗАНАТ УЗ ПЛАТЕ: Ево који су дефицитарни занати на списку просветних власти за које влада велико интересовање компанија

Foto A. Stevanović

Naime, Vlada Srbije će svakom đaku koji odluči da mu budući poziv bude zanat koji je tražen na tržištu davati po pet hiljada dinara mesečno. Ali, to nije sve, jer će poslodavci kod kojih obavljaju praksu za svaki dan proveden na poslu u kompaniji morati da im plaćaju 70 odsto minimalne cene rada po satu.

Računica pokazuje da za jedan dan prakse nedeljno u kompaniji (četiri dana mesečno), dobijaju na kraju meseca 4.500 dinara. Stariji razredi koji imaju po dva ili tri dana prakse nedeljno dobijaju po 9.000 dinara, odnosno 13.500 dinara mesečno, na šta treba dodati i pet hiljada koje daje vlada. To znači da đaci starijih razreda mesečno mogu da računaju na oko 18.500 dinara.

Kako bi učenicima olakšale izbor deficitarnih zanata, prosvetne vlasti su u Konkursu za upis u srednju školu nabrojale o kojim zanatima je reč. Ima ih 28 i to su: tehničar za metalurške tehnologije, bravar-zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, auto-električar, operater osnovnih građevinskih radova, polagač obloga, stolar, poslastičar, kuvar, pekar, izrađivač hemijskih proizvoda, obućar, industrijski krojač, modni krojač. Zatim, tehničar za izradu i održavanje alata, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar, monter telekomunikacionih mreža, dekorater zidnih površina, operater za izradu nameštaja, trgovac, konobar, mesar, operater u prehrambenoj industriji, vozač motornih vozila, galanterista kože, mehaničar tekstilnih mašina, vinogradar-vinar.

Procedura propisuje da konkurs za dobijanje novčanih sredstava raspisuje Kancelarija za dualno obrazovanje, a škole prijavljuju sve učenike upisane u prvi razred na smerovima koji školuju đake za deficitarna zanimanja.

Ugovor o dodeli sredstava za podršku zaključuju škola, Kancelarija i učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski staratelj. Ovaj novac uplaćivaće se učenicima preko namenskog računa u Poštanskoj štedionici.

U sistemu 137 kompanija

Od uvođenja dualog obrazovanja korist imaju i privrednici, pa je u taj sistem uključeno 137 kompanija.

- Kompanije dolaze najviše iz sektora mikro i malih kompanija, i dolaze iz grana privrede kao što su metalska, mašinska, zatim informaciono-komunikacione tehnologije, iz poljooprivrede, prehrambene industrije i ugostiteljstva - kažu u Privrednoj komori Srbije.

Vlada Srbije je usvojila je krajem 2023. godine Uredbu o podršci dualnom obrazovanju- podršci učenju kroz rad po kojoj se đacima na deficitranim smerovima daje novčana pomoć od pet hiljada dinara.

Inače, najuspešnijim projektima dualnog stručnog obrazovanja i obuke, dodeljeni su i grantovi vredni 4,7 miliona evra - za unapređenje veština učenika srednjih stručnih škola i strukovnih akademija.

Škole taj novac koriste kako bi unapredile i obnovile učionice, radionice i labartorije.

Jedna od škola koja je među prvima ušla u sistem dualnog obrazovanja je Tehnička škola u Vlasotincu, a direktor Milivoje Đorđević kaže da sarađuju sa tridesetak kompanija.

A direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić naglašava da mladi moraju da imaju kompetencije, a ne samo teorijska znanja.

- Da bi imali kompetencije kao sinergija između znanja, veština, sposobnosti i stavova, mi otvaramo vrata kompanija i dajemo mogućnost da uče na savremenim mašinama u trening centrima - kaže Gabrijela Grujić. - Kada na ovaj način opremimo trening centre, to znači da ta sinergija između teorijskih i praktičnih znanja se odvija u realnom okruženju uz veliku podršku nastavnika i instruktora u kompanijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)