IZMENA PRAVILNIKA O OCENJIVANJU: Forum srednjih stručnih škola Beograda obratio se nadležnom ministarstvu

B.B.

06. 02. 2024. u 16:20

FORUM strednjih stručnih škola zatražio je od Ministarstva prosvete da izmeni odredbu Pravilnika o ocenjivanju, kojom je predviđeno da se srednjoškolcima, koji duže vreme odsustvuju sa nastave, napravi novi plan i program i organizuje dopunska nastave.

ИЗМЕНА ПРАВИЛНИКА О ОЦЕЊИВАЊУ: Форум средњих стручних школа Београда обратио се надлежном министарству

"Epidemije" kose đake krajem školske godine, Foto M. Anđela

- Zbunjeni smo ovakvim pravilnikom Ministarstva prosvete jer nastavnici u svim srednjim školama izlaze u susret onim učenicima koji su opravdano izostali sa nastave - navode u Forumu. - Međutim, iz iskustva, znamo da veliki broj đaka najčešće to zloupotrebljava  i namerno izostaje iz škole pribavljajući razna opravdanja do kojih se danas vrlo lako dolazi. U toj situaciji, očekivati da nastvnik, koji je već u dovoljnoj meri opterećen i zauzet redovnim obavezama i aktivnostima, organizuje dopinsku nastavu onim učenicima koji nisu želeli ni na redovnu da dolaze, a kamoli na dopunsku, je nerealno.

U forumu ističu da je pravilnik  donet bez argumenata, statističkih podataka i nasumice

- Da li zbog onih koji ne žele da uče, namerno izostaju iz škole, donose falsifikovana i ko zna kakva i odakle pribavljena opravdanja i ne žele da prisustvuju dodatnoj nastavi treba maltretirati kako nastavnike, tako i one učenike koji to žele - pitaju iz Foruma. - Na ovaj način ministarstvo ide uz dlaku onim učenicima koji ne žele da uče i namerno izostaju iz škole i na taj način ih samo ohrabruju da to nastave da rade.Apelujemo na Vas da ovo izmenite i ovaj stav pravilnika vratite na pređašnje stanje. Ovo je sve u zajedničkom cilju za bolje obrazovanje, a ne da nastavnik bude zadužen za sve i svašta u obrazovanju.

Inače, prema rezultatima poslednjeg PISA istraživanja učenici u Srbiji prema broju izostnaka iz škole prednjače u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!