NA OVOM SMERU NA FILOLOŠKOM SE PRIJAVILO SAMO 29 KANDIDATA: Pogledajte za koje fakultete je interesovanje najveće

Novosti online

24. 06. 2023. u 11:53

ZA smer srpski jezik i književnost na beogradskom Filološkom fakultetu ove godine se tokom prva dva konkursa prijavilo samo 29 kandidata.

НА ОВОМ СМЕРУ НА ФИЛОЛОШКОМ СЕ ПРИЈАВИЛО САМО 29 КАНДИДАТА: Погледајте за које факултете је интересовање највеће

Foto: N. Skenderija

Na čak 13 od 31 fakulteta BU više je prijavljenih kandidata nego što ima mesta, a najveće interesovanje ove godine je za FON, Ekonomski i Elektrotehnički fakultet, kao i Stomatološki i Medicinski. Tako je na FON, za smer informacioni sistemi i tehnologije, prijavljeno čak 1.478 kandidata, a ima mesta za 590, dok je za menadžment i i organizaciju prijavljeno 1.058 budućih brucoša, a mesta ima za 590.

Veliko interesovanje je i za ETF, gde su se za softversko inženjerstvo prijavila 424 kandidata, a ukupan broj mesta je 180. Na Ekonomskom fakultetu u prva dva dana prijave je podnelo 1.935 kandidata, a mesta ima za 990. Svršeni srednjoškolci su zainteresovani i za psihologiju, te se ove godine za taj smer na Filozofskom fakultetu prijavilo 816 osoba, a ima mesta za njih 116.

S druge strane, iz godine u godinu sve je manje kandidata za zanimanje profesora i nastavnika srpskog jezika.

Prema podacima BU, na Filološkom fakultetu, za smer srpski jezik i književnost, prijavila su se 29 srednjoškolca, za srpsku književnost i jezik 16, a mesta ima za 90, dok se za jezik, kulturu i književnost prijavilo njih 476, a ima mesta za 1.143 brucoša.

Za Učiteljski fakultet ponovo vlada interesovanje, međutim, za smer obrazovanje vaspitača na katedri tog fakulteta BU u Novom Pazaru prijavilo se samo troje, a za obrazovanje učitelja 29, dok je u Vršcu za smer obrazovanje učitelja prijavljeno sedmoro!

Prijemni ispiti od ponedeljka

Budući brucoši prijemne ispite polažu od ponedeljka, a prvi upisni rok se završva 13. jula, kad će biti objavljena preostala mesta za septembarski upisni rok. Kvote za upis brucoša su gotovo identične kao prošlogodišnje, a svakodnevno se na sajtu Univerziteta ažuriraju podaci o broju prijavljenih kandidata.

Da je ovo zabrinjavajući trend koji iz godine u godinu u našoj zemlji uzima sve većeg maha, potvrđuje Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

- Ovo nije novina, to traje već nekoliko godina i mi na to stalno upozoravamo. Činjenica je da današnja deca biraju zanimanja koja su profitabilna. Na primer, IT sektor je prominentan, medicina takođe, jer je lekar i dalje prestižno zanimanje, za razliku od profesora, koji to više nije - ističe Dimitrijevićeva i dodaje:

- Ovo je znak da katedre moraju naći načina da budu atraktivnije, ali i da se država ponudi da da bolje uslove rada i veću zaradu. Današnja deca uzimaju poslove u kojima gledaju da svakih šest meseci mogu da napreduju, a to u prosveti ne mogu, što je takođe jedan od razloga. Biti profesor je nešto najlepše na svetu, ali čak i oni koji završavaju matematiku ne rade u školi, već odlaze u firme, banke... Zato nama fale matematičari, informatičari, a o fizičarima da i ne govorimo, nema ih.

(Informer)

BONUS VIDEO:

"SRBIJA JE POBEDILA NA IZBORU ZA EKSPO 2027.": Veličanstvena poruka sa Kule Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)