IZLOŽBA U ZADUŽBINI "DOSITEJ OBRADOVIĆ": Đaci obukli Dositejeve životinje u ljudsko ruho

Lj. Begenišić

03. 05. 2023. u 10:00

Izložba umetničkih lutki i skica inspirisanih basnama Dositeja Obradovića otvorena je u prostorijama Zadužbine "Dositej Obradović".

ИЗЛОЖБА У ЗАДУЖБИНИ ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ: Ђаци обукли Доситејеве животиње у људско рухо

privatna arhiva

 Autori su učenici obrazovnog profila tehničar dizajna tekstila Škole za dizajn u Beogradu, a lutke su nastale pod okriljem projekta "Naravoobučenija", koji je rezultat sradnje između Zadužbine, Škole za dizajn i Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Događaju su prisustvovali predstavnici svih triju institucija i organizacija sa kojima one sarađuju, učenici, njihovi roditelji i prijatelji, kao i zainteresovana publika.

Saradnja koja je iznedrila izložbu otpočela je u decembru prethodne godine, predavanjem o Dositejevim basnama koje su studenti master studija srpske književnosti, pod mentorstvom prof. dr Nataše Stanković Šošo, održali učenicima.

- Razvijajući pedagoške veštine, studenti su "naravoučenija", odnosno Dositejeve pouke približili učenicima - kaže nam Jana Petrović, koordinatorka projekta i nastavna saradnica Katedre. - Đaci su, pak, radeći na umetničkim projektima, životinje iz basni obukli u ruho ljudi koje one simbolički predstavljaju i tako su naravoučenija postala naravoobučenija.

privatna arhiva

 

 

U toku trajanja projekta, rad učenika odvijao se pod mentorstvom šefice odseka tekstila, mr Milene Ristić, kao i predmetnih nastavnica Miroslave Lazarević Petrović, Zorice Pejčić i Nataše Milanović Tomić. Učenici su podeljeni u timove od nekoliko članova koji su nasumično izvlačili po pet basni iz korpusa koji su im studenti predstavili.

Od kuće u Čakovu napraviti muzej

Mirjana Dragaš, upravnica zadužbine "Dostej Obradović" skrenula je pažnju i na aktivnosti Zadužbine, koja je nedavno svečanom akademijom "Pohvala Dositeju", u prisustvu predstavnika državog vrha, obeležila delo ovog velikana srpske kulture. Upravnica je upoznala prisutne i sa višegodišnjim pregnućem Zadužbine da se otkupi Dositejeva rodna kuća u Čakovu i u njoj napravi spomen-muzej.

Crtali su sve životinje, a u završnoj fazi svaka grupa odabrala je najbolju skicu i zajedno pristupala izradi lutke. Izložene skice tako su rezultat pojedinačnog, a lutke timskog rada. Iz škole ističu da je projektom ostvarena korelacija između svih stručnih predmeta koji se izučavaju na odseku tekstila, kao i da je timski rad učnicima pričinjavao posebno zadovoljstvo, pa je učešće uzela i učenica sa odseka grafike Minja Vićentić, koja je osmislila plakate i pozivnice za događaj.

privatna arhiva

plakat izložbe

Petra Tešić obratila se pristnima u ime učenika i zahvalila Zadubini i Katedri za srpsku književnost na prilici koju je saradnja pružila učenicima.

- Ovo je za mnoge od nas prvi put da izlažemo radove - rekla je za Petra za "Novosti" nakon otvaranja izložbe.

Ovim događajem zaokruženi su ovogodišnji Dositejevi dani, koji se, kako je u pozdravnoj reči istakla upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš, od prošle godine obavezno obeležavaju u školama. Istakavši značaj prosvetnog i prosvetiteljskog rada Dositeja Obradovića za srpsku kulturu, uputila je posebne pohvale nastavnicama, koje su, kako kaže, kao i svi prosvetni radnici, njegovi nastavljači.

Izložba je otvorena za posetioce u prostorijama Zadužbine (Kralja Milana 2/2, ulaz iz dvorišta), svakog radnog dana od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!