GRADE EKONOMISTE SA POSEBNIM IT VEŠTINAMA: Ekonomski fakultet u Subotici dobio laboratoriju za softverska istraživanja

J. LEMAJIĆ

25. 03. 2023. u 17:10

KOLIKO je bila vredna vizija Stjepana Hana, profesora Ekonomskog fakulteta u Subotici, koji je pre tačno pola veka uveo studijski program posvećen poslovnoj informatiki, prvi u tadašnjoj „velikoj“ Jugoslaviji, najbolje govori činjenica da je ovo zanimanje danas među najtraženijima.

ГРАДЕ ЕКОНОМИСТЕ СА ПОСЕБНИМ ИТ ВЕШТИНАМА: Економски факултет у Суботици добио лабораторију за софтверска истраживања

foto:J.L.

Inspirisani vizionarstvom profesora Hana, Ekonomski fakultet sve ovo vreme izučava i unapređuje ovu interdisciplinarnu oblast, koja objedinjuje znanja iz informatike, menadžmenta i poslovne informatike. U tom cilju sada je otvorena laboratorija koja nosi njegovo ime i koja će služiti za održavanje vežbi i predavanja u okviru redovnih nastavnih aktivnosti, ali je u planu i da u što kraćem periodu izraste u Centar izvrsnosti za upravljanje softverskim proizvodima.

- Centar izvrsnosti će upravo biti mesto koje će okupljati istraživače sa našeg Fakulteta iz oblasti ekonomije, menadžmenta i poslovne informatike,  praktičare iz privrede i studente zainteresovane za razvoj sopstvenih kompetenci u oblasti upravljanja softverskim proizvodima – objašnjava docent dr Mirjana Marić, koordinator Centra. - Trenutno smo u fazi istraživanja, definisanja i klasifikovanja kompetenci koje budući profil produkt menadžera treba da ima kako bi bio konkurentan na tržištu rada. Po njenom završetku, definisaćemo neophodna konkretna znanja, veštine i sposobnosti menadžera, a potom i set kurseva koje bismo ponudili i našim studentima i svima zainteresovanima koji žele da razvijaju kompetence u ovoj oblasti. Neformalni kursevi će biti prvi korak u edukaciji, sa idejom da se u bliskoj budućnosti kroz inoviranje studijskih programaovi sadržaji uvedu u proces formalnog obrazovanja.

Uz kurseve, Centar će oblast upravljanja softverskim proizvodima razvijati i kroz niz drugih aktivnosti, kao što su saradnja sa privredom u definisanju predmeta i problema istraživanja prilikom izrade doktorskih disertacija i master teza studenata, kao i sprovođenjem istraživačko-razvojnih projekata u saradnji sa privrednim partnerima, finansiranih iz trećih izvora finansiranja (pokrajinski, republički, evropski fondovi).

Za studente ovo je prilika da usavrše svoja znanja iz poslovne informatike i primene ih u budućim poslovima u IT sektoru.

- Ovo je jedinstvena prilika da se školujemo za produkt menadžera i da pored informatičkog imamo i znanja iz ekonomskih oblasti, s obziromda se sve vrti oko toga a struka je u deficitu. Iskreno, mislim da će biti još deficitarniji, zato ću posle diplomiranja nastaviti da se obrazujem u ovoj oblasti – ističe Luka Gluščević, student četvrte godine.

Iako je student marketinškog smera, Jelena Stojanović će svoja znanja usavršavati u novoosnovanom Centru.

- Bavim se digitalnim marketingom, koji je u samom kontaktu saprodukt menadžmentom zato će mi ovaj Centar pomoći da se usavršim i bolje razumem njihovi poziciju kako bih bila još bolja u svom poslu – dodaje Jelena.             

BUDUĆI KADROVI

Osnivanje laboratorije „Stjepan Han“ pomogla je „Inspira grupa“  koja smatra da je za budućnost tržišta rada u Subotici jako važno pratiti potrebe privrede, te nastavne programe prilagođavati tome. Zbog toga je važna sinergija na relaciji prosveta – privreda, što je i jedan od ciljeva organizacije IT Subotica 2030.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku