LANE DIPLOMIRALO 39.956 STUDENATA: Ružić u skupštinskom Odboru za obrazovanje

Lj.B.

04. 10. 2022. u 13:21

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je u 2021. godini u Srbiji na svim visokoškolskim ustanovama i na svim nivoima studija diplomiralo 39.956 studenata.

ЛАНЕ ДИПЛОМИРАЛО 39.956 СТУДЕНАТА: Ружић у скупштинском Одбору за образовање

Foto MPNTR

- Na državnim i privatnim univerzitetima ukupno je diplomiralo 31.519 studenata, odnosno na visokim strukovnim državnim i privatnim školama diplomiralo je 8.437 studenata - rekao je Ružić na sednici Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije gde je predstavljao izveštaj o radu ministarstva u prvoj polovini ove godine.

On ja naveo da je značajnim ulaganjima u infrastrukturu u visokom obrazovanju dat doprinos poboljšanju kvaliteta visokog obrazovanja i najavio da će, između ostalog, biti izgrađene nove zgrade za Geografski fakultet i Fakultet bezbednosti.

Prema njegovim rečima, do juna meseca ove godine adaptirano je, dograđeno i rekonstruisano 17 objekata visokog obrazovanja.

Ružić je rekao da je prva polovina godine protekla bez većih problema u radu, izuzev slučajeva lažnih dojava bombi što je obuhvatilo različite sektore cele države, ne samo prosvetu.

- Zahvaljujući sjajnoj saradnji sa MUP-om, brzo se reagovalo i kontrolisale su se škole gde je bilo dojava. Instrukcije su bile jasne da se ni u jednu školu ne pusti dete niti zaposleni dok policija ne kaže da je ona bezbedna. Tamo gde škola nije pregledana, nastava se održavala onlajn - objasnio je Ružić.

Kako je rekao, u tom kontekstu rizika, u junu je održan završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i protekao je potpuno regularno i bez problema.

- Nije bilo propusta ni u jednoj od 522 škole, gde je organizovan završni ispit - rekao je Ružić.

On se osvrnuo i na realizaciju drugog pilota državne mature, održanog od 5. do 8. aprila.

- Učestvovali su učenici četvrtih razreda, ovaj put iz svih srednjih škola iz cele Srbije. Cilj drugog pilotiranja je, pored pomenute analize, i da se sve škole pripreme za uvođenje državne mature koja je planirana za 2024. godinu - rekao je Ružić i naglasio da između 94 i 100 odsto učenika smatra da je sve uspešno realizovano.

Kada je reč o PISA istraživanju, koje se u Srbiji sprovodilo do 18. aprila, ministar je kazao da ne očekuje ništa posebno bolje rezultate početkom decembra 2023. godine, ali ipak za nijasnu bolje.

- Pandemija je ostavila određeni uticaj na obrazovni sistem i refleksija tog uticaja će se sigurno uočiti na PISA testiranju, ne samo u Srbiji već i u ostale 84 države u svetu u kojima se sprovodi istraživanje - rekao je Ružić.

On je rekao da su ponovo bili raspisivani konkursi za stalno zapošljavanje, te da je u poslednje dve godine u pet faza prešlo za stalno 12.500 prosvetnih radnika.

BONUS VIDEO - Junak spasao Skoplje od novih žrtava: Ko je bio Maksim koji je prvi podvižnik Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu