GLASANJE O ŠESTORICI: Sutra izjašnjavanje članova odbora za jezik i književnost SANU

D. Bt.

24. 05. 2021. u 09:45

NA sutrašnjem tajnom glasanju članova Odeljenja za jezik i književnost SANU biće odlučeno ko će se - od šestoro kandidata - naći na korak od toliko željenog zvanja i titule dopisnog akademika.

ГЛАСАЊЕ О ШЕСТОРИЦИ: Сутра изјашњавање чланова одбора за језик и књижевност САНУ

Foto: D. Milovanović / Printskrin / Tanjug

Na prvom izjašnjavanju, pre mesec dana, članovi ovog ogranka predložili su 17 kandidata, dvojica - Milo Lompar i Emir Kusturica su to brzo odbila, a prilikom glasanja, potrebnu većinu dobio je tek svaki peti. Prošla su trojica: Mihajlo Pantić, Miodrag Loma i Milivoj Nenin. Prema dobro utvrđenim pravilima, o svakom od njih napisana su po tri referata o kojima će se sutra glasati. Istovremeno, akademici će se izjašnjavati i o trojici drugih kandidata, koji su predloženi van sastava SANU od različitih institucija i organizacija.

To su: pisac Milovan Vitezović (koga je predložilo Filozofsko društvo Srbije), slavista Kornelija Ičin i rusista Mihajlo Fejsa. Oni koji dobiju većinu potrebnih glasova naći će se pred skupštinom SANU, u novembru, kada će biti doneta konačna odluka.

Ostali bez podrške

NA prethodnom izjašnjavanju članova Odbora bez dovoljnog broja glasova ostali su: pesnici Miroslav Maksimović, Selimir Radulović i Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), prozaisti Radovan Beli Marković, Vladan Matijević i Zoran Živković, lingvista Rajna Dragićević i istoričari književnosti i književni teoretičari Marko Nedić, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Goran Maksimović i Zorica Nestorović. Na tadašnjem glasanju za redovnog člana akademije nije predložen niko, iako je već godinama jedini kandidat Slobodan Grubačić.

Odeljenje za jezik i književnost ima 17 članova, a to su Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković - Mejdžor, Milovan Danojlić, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Predrag Piper, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković.

Do sada se retko dešavalo da sednici i glasanju prisustvuju svi članovi odbora, a ukoliko ih je manje "rešeto" za kandidate postaje sve gušće i neizvesnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!