GRAD NOVI SAD KUPIO 86 NOVIH MUZIČKIH INSTRUMENATA: Klaviri s potpisom Marte Argerič

Z. Grumić

21. 05. 2021. u 19:25

-NE ZNAM da li je u Srbiji i regionu viđena takva, i u tolikoj količini, nabavka vrhunskih muzičkih instrumenata kakva je ova u Novom Sadu - izjavio je danas gradonačelnik Miloš Vučević prilikom posete novoizgrađenoj zgradi Muzičke i Baletske škole s Koncertnom dvoranom, za čije je opremanje kupljeno 86 klavira od kojih su dva „šigeru-kavai“ grand-pijana, vredna ukupno 280.000 evra.

ГРАД НОВИ САД КУПИО 86 НОВИХ МУЗИЧКИХ ИНСТРУМЕНАТА: Клавири с потписом Марте Аргерич

FOTO: N.Karlić

Ključeve od tih instrumenata čuvenog japanskog proizvođača predao je gradonačelniku predstavnik Kompanije „Kavai Srbija“ Sead Lorbek, a Vučević ih je potom prosledio našim istaknutim pijanistima i pedagozima Dorijanu Leljaku i Aleksandru Đermanoviću, koji su za malobrojne goste u novoj Koncertnoj dvorani priredili mini koncert, i tako isprobali nove klavire.

- Ipak, prva je naše nove koncertne klavire dotakla maestra Marta Argerič, najpoznatija pijanistkinja današnjice, koju su ti instrumenti „posetili“ na proputovanju iz Japana, da bi ih isprobala i naložila tehničarima da obave najfinija doterivanja. Ona je oba klavira potpisala i time ih autorizovala. To ovim instrumentima daje dodatnu vrednost – istakla je Radmila Rakin Martinović, direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“.

Ona je napomenula da je za novo zdanje na Limanu nabavljena najbolja oprema jer to zaslužuje Novi Sad kao buduća Evropska prestonica kulture i zahvalila gradonačelniku Vučeviću koji, kako je rekla, „ima viziju Novog Sada 22. veka“.

Vučević je napomenuo da je samo za muzičku opremu za novu zgradu Grad izdvojio 400 miliona dinara a ukupno je za taj objekat iz novosadskog budžeta uloženo 3,2 milijarde dinara.

- Sve ovo radimo zbog naše dece, naših učenika. Da se oni više ne potucaju, kao podstanari, u tuđim objektima nego da imaju svoju, najlepšu moguću kuću. Želimo da u Novi Sad privučemo i decu iz drugih krajeva Srbije i iz celog regiona, da naš grad bude centar i da naši talenti u muzici i baletu ne odlaze u svet nego da ostanu ovde i napreduju.

Cilj je, dodao je gradonačelnik, da nova škola otvori svojim đacima vrata već od 1. septembra kao i da u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, na čijem je čelu proslavljeni violinista Stefan Milenković, na jesen krenu koncerti, kao uvertira za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

Uz dva grand-pijana za Koncertnu dvoranu, kupljeno je za Muzičku školu 42 klavira, 20 pijanina i 12 električnih klavira. Baletska škola dobila je tri klavira i sedam pijanina.

Klavir za nastavu u novoj zgradi promovisala je sedmogodišnja Nikolina Popović, najmlađa učenica Muzičke škole “Isidor Bajić”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)