BLAGO KUPILI ZA 33 MILIONA: Grad Beograd pobedio na aukciji za 148 vrednih slika iz "Jugoeksporta" (FOTO)

A. POPADIĆ

19. 05. 2021. u 06:25

MUZEJ grada Beograda otkupio je, na jučerašnjoj aukciji, kolekciju od 148 slika, koje su deo stečajne mase "Jugoeksporta", za 33 miliona dinara.

БЛАГО КУПИЛИ ЗА 33 МИЛИОНА: Град Београд победио на аукцији за 148 вредних слика из Југоекспорта (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Uprkos tome što su 10. maja dela iz ove kolekcije proglašena za kulturno dobro i što je Ministarstvo kulture zahtevalo obustavu aukcije, Privredni sud je te zahteve odbio i odobrio licitaciju.

Na aukciji, sa početnom cenom od 10,4 miliona dinara, pojavilo se osam ponuđača, šest ih je odmah odustalo, a u nadmetanju su ostale Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, kao predstavnik Grada i države, i gospođa koja je želela da ostane anonimna, a koja je odustala kod cene od 33 miliona dinara.

- Ovo je 36. prodaja umetničkih dela iz stečaja od 2000. godine i nikad nije niko reagovao. Ovo je prvi put da je država reagovala. Bili smo spremni da licitiramo koliko je potrebno. Žao nam je što su podizali cenu, ali išli bismo do kraja, jer smo želeli da kupimo ovo kulturno blago. Potpisaćemo ugovor, ako bude trebalo, platićemo pun iznos u ime Muzeja grada Beograda, ali ćemo istovremeno osporavati ovu prodaju jer na to imamo zakonsko pravo - napomenuo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić obraćajući se novinarima po završetku licitacije.

On je podsetio da je kolekcija "Jugoeksporta" 10. maja proglašena za kulturno dobro i da su se tada "promenila pravila".

- Po tom osnovu, Muzej grada ima pravo preče kupovine, odnosno da ga otkupi po početnoj ceni, što nam danas nije dozvoljeno. Ako budemo morali platićemo punu cenu, odnosno, građani Beograda isplatiće 22 miliona dinara više nego što je trebalo, ali imamo pravo da se pozovemo na Zakon o kulturnim dobrima - objasnio je Vesić.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković koja je, zajedno sa gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i zamenicom predsednika Skupštine grada Andreom Radulović prisustvovala licitaciji, podsetila je da "Jugoeksport" nije bio privatna kompanija već je svojevremeno našim, društvenim novcem kupovao pomenute slike.

LUBARDA, KONjOVIĆ, POPOVIĆ...

KOLEKCIJA "Jugoeksporta" koja je bila predmet licitacije sadrži 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti. Među autorima su najpoznatija imena srpskog i jugoslovenskog slikarstva, poput Lubarde, Konjovića, Gvozdenovića, Popovića, Deroka, Milunovića...

- Sedam ili osam vrednijih slika od ovih prodato je posebno. Neko je znao vrednost tih dela i izuzeo ih iz kolekcije - otkrio je Vesić.

- Neverovatno je da su Grad Beograd i Republika Srbija iz novinskih napisa saznali da će se na aukciji naći vredna umetnička dela. Posebno nas je iznenadilo i šokiralo da je početna vrednost bila 80.000 evra za dela slikara kao što su Petar Lubarda, Zora Petrović, Milo Milunović, Mića Popović. Dobro smo upoznati sa tržištem umetničkih dela, trenutno se nudi nekoliko slika Miće Popovića i samo jedna od njih ima cenu od 300.000 evra. Postavlja se pitanje za koga se spremala kupovina umetničkih dela koje je Muzej grada proglasio kulturnim dobrom - istakla je Maja Gojković.

Kako se ovakve stvari ne bi ponovo desile, ministarka je najavila da će tražiti popis svih umetničkih dela u firmama u stečaju, poput nekada moćnog giganta "Geneksa".

- Sve te firme duguju državi za poreze, doprinose i slično tako da postoji mogućnost da se ta potraživanja namire kroz pomenuta umetnička dela - nadovezao se Vesić.

Slike iz kolekcije "Jugoeksporta" trenutno se nalaze u privatnom depou, a, kako je rečeno, većina ih je oštećena i nije u dobrom stanju. Ove vredne slike biće izložene u Muzeju grada Beograda, kada bude rekonstruisan.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!