DOK SE IGRAŠ - SLOBODAN SI: Slavni nemački reditelj Franc Kastorf režiraće sledeće godine predstavu u Beogradskom dramskom

V. V. S.

15. 05. 2021. u 12:19

JEDAN od najvećih evropskih reditelja današnjice, Franc Kastorf, radiće predstavu u Beogradu: tim povodom doputovao je juče u naš glavni grad, i u društvu Juga Radivojevića, upravnika BDP i svog dugogodišnjeg saradnika, scenografa Aleksandra Denića, susreo se sa novinarima.

ДОК СЕ ИГРАШ - СЛОБОДАН СИ: Славни немачки редитељ Франц Касторф режираће следеће године представу у Београдском драмском

Franc Kastorf / Foto M. Anđela

- Ovo je istorijski dan za Beogradsko dramsko, grad Beograd i srpski teatar - istakao je Radivojević, dodajući da je dolazak gosta iz Nemačke bila njegova velika želja. - Prvi put Kastorf će režirati u Jugoistočnoj Evropi, a probe bi trebalo da počnu u junu iduće godine, dok je premijera planirana za oktobar 2022. godine.

Za sada je izvesno da se razgovara o nekoliko pisaca, između ostalih, o Dostojevskom (čiji je Kastorf vrstan poznavalac), Danteu, a i našem nobelovcu Ivi Andriću.

Inače, nemački reditelj trenutno radi u Beču. U Burg teatru postavlja Handkea, čija je premijera početkom naredne godine. Kako se juče čulo, to je komad o mladom Čehu, koji se 2003. godine spalio, "samleven" neoliberalnim sistemom. Kastorf naglašava da naše vreme iziskuje otpor, a da on, lično, pozorište doživljava kao tvrđavu u kojoj može da stvara bez straha:

- Dok se igraš, slobodan si. I obrnuto: slobodan si kad se igraš. Zato kao luksuz osećam poziciju da govorim iz pozorišta - naglasio je ugledni reditelj, koji je već izvesno vreme rodnu Nemačku "zamenio" Austrijom. - Kao da sam, na neki način, emigrirao iz Berlina u Beč, jer je tamo trenutno atmosfera koja mi je već poznata, iz vremena Istočne Nemačke. Oni koji imaju drugačije mišljenje su proskribovani...

Kako je objasnio, u Nemačkoj se može kritikovati komunizam, ali ne i kapitalizam. Takođe, nije poželjno bilo kakvo drugačije mišljenje oko korone u odnosu na zvaničan stav Angele Merkel. Kada je o pandemiji reč, Kastorf je podsetio da su i Šekspir i Molijer stvarali u vreme velikih epidemija, pa i da je Danijel Defo pisao o kugi u Londonu.

Aleksandar Denić, Franc Kastorf i Jug Radivojević / Foto M. Anđela

Inače, čuveni nemački reditelj prvi put boravio je u Beogradu već davne 1996. godine, kada je na Bitefu njegova predstava "Pansion Seler" podelila Gran-pri sa druge dve ("Vilja, Vilja" i "Tri života Lusi Kabrol"). Njegova velika slava tek ga je čekala, pa će kasnije na Bitefu gostovati sa još tri naslova - četvorosatnom predstavom "U Moskvu, u Moskvu!", "Tri sestre" i "Seljaci".

Kastorf je četvrt veka bio i upravnik Folksbine u Berlinu, koja je u tom periodu dobila epitet najboljeg pozorišta na svetu.

NEPOKOLEBLjIVI TEATAR

Frank Kastorf je rođen u Istočnom Berlinu 17. jula 1951. godine. Studirao je režiju na univerzitetu Humbolt u Berlinu, gde je prvobitno radio kao dramaturg u pozorištu Senftenberg, a kasnije i kao reditelj u pozorištu Brandenburg. Od 1981. godine, pa sve do politički motivisanog otpuštanja 1985, bio je na čelu dramske sekcije pozorišta Anklam.

Narednih godina postavljao je komade Garsija Lorke, Getea, Šekspira, Lesinga, Lenca, Ibzena, Brehta i nekoliko scenarija Hajnera Milera u različitim gradskim pozorištima širom Istočne Nemačke (Hale, Gera, Karl-Marks-Štat), a od 1988. njegove predstave igrale su se i u Zapadnoj Nemačkoj i Švajcarskoj. Od 1990. do 1992. godine, bio je reditelj u nemačkom teatru u Berlinu (Deutsches Theater). Potom, Frank Kastorf dolazi na poziciju umetničkog direktora čuvenog pozorišta Folksbine (Volksbhine) na Trgu Roze Luksemburg u Berlinu, u kom je njegova predstava "Razbojnici" već uveliko bila simbol nepokolebljivog savremenog pozorišta devedesetih godina...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu