IZLOŽBA "PREDELI,STARI ZANATI I UMEĆA": U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka od 12. do 18.maja

V.V.S.

11. 05. 2021. u 14:18

ZAVOD za proučavanje kulturnog razvitka organizuje interaktivnu izložbu "Predeli, stari zanati i umeća - skrivena baština Srbije, od 12. do 18. maja u Galeriji Zavoda.

ИЗЛОЖБА ПРЕДЕЛИ,СТАРИ ЗАНАТИ И УМЕЋА: У Галерији Завода за проучавање културног развитка од 12. до 18.маја

ZavodZavod za proučavanje kulturnog razvitka

Pod sloganom "Oseti tradiciju" pred posetiovima ćs se naći skrivene baštine Srbije i moći će da pogledaju fotografije iz različitih predela naše zemlje, dodirnu rukotvorine izrađene starim tehnikama i zanatima, pa i da okuse tradicionalne proizvode.

Fotografije iz izdanja Zavoda ("Ukusi Đerdapa", "Ukusi Stare planine" i "Ukusi Zlatibora")autora Dejana Zagorca, prikazaju se u sklopu izložbe i ilustruju bogatstvo kulturnog nasleđa u zaštićenim prirodnim dobrima na područjima oko Đerdapa (autora Ivana Svetozarevića), Stare planine ( Darka Savića) i Zlatibora ( Ranka Lazarevića) predstavljajući poziv za njihovo unapređenje i očuvanje prirode za buduće generacije.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i tradicionalne ručno tkane ćilime iz Vranja, stare preko 50 godina iz porodičnog nasleđa porodice Jovanović - Đorđević. Potom, takozvane "ženske crepulje" sa Stare planine, zlakusku lončariju i pirotsku grnčariju, iz lične kolekcije Biljane Đorđević.

Biće izložena i tradicionalna srpska narodna nošnja iz male porodične manufakture "Opančareva kći" koja oživljava duh tradicije u svom radu.

Evropsku noć muzeja, obeležiće 15.maja glavnim programom, na kome će pesnik Ljubivoje Ršumović govoriti o knjizi "Ukusi Zlatibora", a dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu održaće predavanje na temu "Zlakusko lončarstvo

- reprezentativno nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!