OBNOVA MILENINE GALERIJE: Država obezbedila 20 miliona za prvu fazu

D. NOVKOVIĆ

11. 05. 2021. u 12:19

MINISTARSTVO kulture odobrilo je 20 miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu.

ОБНОВА МИЛЕНИНЕ ГАЛЕРИЈЕ: Држава обезбедила 20 милиона за прву фазу

Foto Arhiva

Sredstva su odobrena na konkursu "Gradovi u fokusu 2021", za projekat pod nazivom "Nigde nebo nije tako lepo kao iz mog dvorišta". Prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju nove galerije u dvorištu Milenine rodne kuće, koja se nalazi u blizini Narodnog muzeja, u Ulici Voje Dulića. Galerija će biti od stakla, visoka 12 metara i u njoj će se izložiti deo Mileninih radova.

Druga faza projekta biće obnova postojeće galerije, izgrađene šezdesetih godina prošlog veka, a treći obnova starog objekta - Milenine rodne kuće, vlasništvo njenog dede, trgovca Stojana Pavlovića. Ova kuća izgrađena je u 19. veku, a obnovom se treba postići izgled što verniji prvobitnom. Po završetku projekta, dobiće se dovoljan prostor za rad galerije i za izlaganje Mileninih dela, kojih je ukupno 894. Biće izložene i njene lične stvari - štafelaj i pribor za slikanje, nakit i igračke, kao i nameštaj, biblioteka i predmeti porodice Pavlović.

Foto D. N.

Kako je prošle godine izjavila direktorka Milenine galerije, Ljiljana Dabić, za kompletan projekat obnove tog objekta i za izgradnju nove galerije u dvorišnom prostoru, biće potrebno ukupno oko 1,6 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju