SOFOKLE JE BIO SAMO OSNOVA: U Gračanici premijerno prikazana „Antigona“ u režiji Nenada Todorovića

D. ZEČEVIĆ

08. 05. 2021. u 23:36

TRAGEDIJA “Antigona” koju je prema Sofokleovom tekstu adaptirao i režirao Nenad Todorović premijerno je izvedena večeras u gračaničkom Domu kulture.

СОФОКЛЕ ЈЕ БИО САМО ОСНОВА: У Грачаници премијерно приказана „Антигона“ у режији Ненада Тодоровића

Foto: D. Zečević

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

- Posebno mi je drago što posle više od godine dana od kada smo započeli rad na Antigoni prikazujemo ovu predstavu. Spoljne okolnosti su nas ometale da dovršimo ovu predstavu ali se posebno radujemo jer je predstavu režirao reditelj u našoj kući Nenad Todorović i očekujemo jednu provokativnu i živopisnu predstavu predstavu koju ćemo pamtiti i o kojoj ćemo pričati - kazao je Predrag Radonjić, direktor prištinskog Narodnog pozorišta.

On napominje da je Todorović uzeo u obzir i druge dramatizacije ove predstave i napravio svoj tekst i pristup koji je baziran na etičkoj i moralnoj predstavi koji se pojavljuje u Sofokleovoj Antigoni, odnosno da je to uspeo na jedan umetnički način uspeo da poveže tekst sa našim vremenom i da će bez obzira što se radi o tekstu starom nekoliko hiljada godina predstava obuhvata i probleme kojise tiču našeg života.

I režiser predstave Nenad Todorović kaže da je predstava nekoliko puta odlagana zbog epidemioloških mera, ali da je važno da je konačno premijerno odigrana i da je to ono što je najvažnije.

- U ovoj našoj “Antigoni” , Sofokla ima samo u toj “pra bazi”, jer je ona pravljena od različitih delova, različitih Antigona, koji su pisali Bertold Breht, Žan Anuj, ima i segmenata Eshilovog “Sedmorica protiv tebe”, dakle ona je samo inicijalno Sofoklova, a suštinski ima nekoliko naših songova koje smo mi dopisali i intervenisali smo dosta radikalno, jer smo želeli da uradimo nešto što će biti zabavno i nama i gledaocima - kazao je Todorović. Jedan od aktera predstave, glumac i umetnički direktor pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara, Miloš Đuričić kaže da je “Antigona” jedan predložak, osnova, odnosno grubi narativ koji je praćen kako bi se napravila jedan “potpuno autentični pozorišni proizvod”. On ističe da je ono najbitnije to što svaka nova koprodukcija donosi neki novi kvalitet.

- Kada ljudi rade sa istim kolegama i istim ljudima godinama, nekako postanu malo zarobljeni u svojim rešenjima, svojim načinima kreiranja uloga, ali kada se unese neka sveža krv, onda dolazi do nekih novih, čak neočekivanih rezultata - kazao je Đuričić napominjući da je njegovo matično pozorište sarađivalo i u predstavi “Žene iz Troje” sa Narodnim pozorištem Priština.

D. ZEČEVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)