MINISTARKA GOJKOVIĆ PORUČILA: Ostvarićemo strateške ciljeve naše kulture

D. B. M.

28. 04. 2021. u 16:51

MINISTARSTVO kulture u Matici srpskoj vidi ne samo ustanovu od nemerljivog nacionalnog značaja, već i jednog od ključnih saradnika u ostvarivanju strateških ciljeva naše kulture, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, na svečanosti upriličenoj povodom dana Biblioteke ove ustanove, naglašavajući da veruje da će ostati svetli primer institucije koja kulturu čuva od zaborava, obogaćuje je i unapređuje.

МИНИСТАРКА ГОЈКОВИЋ ПОРУЧИЛА: Остварићемо стратешке циљеве наше културе

Matica srpska

Gojković je ocenila da podatak da Biblioteka danas čuva više od četiri miliona različitih rukopisa, slikovito govori da se nalazimo u autentičnom hramu knjige i pisane reči:

Matica srpska

 

- Uticaj književnih dela na buđenje nacionalne svesti srpskog naroda u 19. veku bio je veliki. Sve do pronalaska interneta i drugih medija, knjige su bile ključni alat za sticanje obrazovanja i za upoznavanje sa drugim narodima, kulturama i običajima.

Gojković je kazala da su tokom blizu dva veka postojanja, Matica srpska i njene ustanove i odeljenja postavili standarde, ne samo u našoj zemlji već i šire, kako se neguje kultura jednog naroda, da su biblioteke čuvari našeg kolektivnog pamćenja i da je velika čast, ali i obaveza, nastavljati delo onih koji su Maticu stvorili i izgradili.

Ovom prilikom uručena je nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske" piscu i akademiku Goranu Petroviću i zahvalnica Narodnoj biblioteci Srbije koju je primio v.d. upravnika ove institucije Vladimir Pištalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna