ODRŽANA SVEČANA DODELA OSKARA: Evo ko je ove godine odneo nagradu za najbolji film, glumu i režiju (FOTO)

Novosti online

26. 04. 2021. u 07:39

FILM "Nomadland" rediteljke Kloi Žao osvojio je u Los Anđelesu Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka na 93. svečanoj dodeli tog priznanja.

ОДРЖАНА СВЕЧАНА ДОДЕЛА ОСКАРА: Ево ко је ове године однео награду за најбољи филм, глуму и режију (ФОТО)

Foto: Tanjug

Dodela filmskih nagrada Oskar bila je malo drugačija u odnosu na ranije manifestacije. Za početak, samo 170 filmskih stvaralaca je prisutno na Junion stanici gde se poštuju sve mere.

Bosanskohercegovači film Quo vadis, Aida je ostao bez zlatne statue, dobitnik nagrade za nabolji strani film je je danski film Another round (Još jedna runda). Režiser ovog filma Tomas Vinterberg svoju nagradu posvetio je tragično preminuloj ćerki. Entoni Hopkins (83) je osvojio Oskara za najboljeg glumca u porodičnoj drami "Otac", što ga čini i najstarijim dobitnikom ove prestižne filmske nagrade.

Američko-kineska rediteljka Kloi Žao osvojila je Oskara za najbolju režiju za film “Zemlja nomada” (Nomadland), postavši tako tek druga žena u istoriji dodele nagrada Američke filmske akademije koja je osvojila priznanje u toj kategoriji.

- Ovo je bilo jedinstveno putovanje zahvaljujući ovom filmu. Verujem da su ljudi dobri čim se rode. Oduvek sam pronalazila dobrotu u ljudima, gde god sam ih srela širom sveta. Ova nagrada je za sve koji su me nadahnuli da koračam dalje. Oskar posvećujem svima koji su dobri jedni prema drugima bez obzira na sve okolnosti - rekla je.

 Britanski glumac Entoni Hopkins dobio je sinoć na ceremoniji u Los Anđelesu svog drugog Oskara, za ulogu u filmu "Otac" (The Father) .


Ovo je njegov drugi Oskar posle skoro 30 godina i četiri nominacije, od kako je 1992. nagrađen za ulogu Hanibala Lektora u filmu "Kada jaganjci utihnu".

Kandiati ove godine za nagradu američke Akademije za filmu umetnost i nauku bili su i pokojni Čedvik Bouzmen, Riz Ahmed, Gari Oldman i Siven Jeun.

Frensis Mekdormand dobila je na sinoćnoj ceremoniji u Los Anđelesu svog trećeg Oskara, za ulogu u filmu "Zemlja nomada" (Nomadland), čime je potvrdila reputaciju jedne od najboljih glumica svoje generacije.


Ona se time priključila Meril Strip, Danijelu Dej Luisu i Džeku NIkolsonu, jedinim aktivnim glumcima koji su dobili tri Oskara.

Ispred njih je jedino pokojna Ketrin Hepbern sa četiri Oskara.

Kandidatkinje za ovogodišnju nagradu za najbolju glumicu bile su i Vajola Dejvis, Keri Maligen, Vanesa Kirbi i Andra Dej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave