BRITANCI GOSTI DRŽAVNOG ARHIVA SRBIJE: Grejem Stjuart i Šan Meklaud uživali u poseti (FOTO)

Novosti online

09. 04. 2021. u 18:08

GREJEM Stjuart, ministar za izvoz u Vladi Velike Britanije i Njena ekselencija Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji posetili su Državni arhiv Srbije, 9. aprila 2021. godine. Domaćin uvaženim gostima bio je direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

БРИТАНЦИ ГОСТИ ДРЖАВНОГ АРХИВА СРБИЈЕ: Грејем Стјуарт и Шан Меклауд уживали у посети (ФОТО)

FOTO: Arhiv

Povodom posete gostiju iz Britanije sačinjen je izbor dokumenta iz fondova i zbirki Državnog arhiva Srbije koja svedoče o diplomatskim, ekonomskim i kulturnim vezama Kneževine i Kraljevine Srbije i Velike Britanije – ukazi o odlikovanju srpskim i britanskim ordenima; imenovanja diplomatskih predstavnika i njihovi izveštaji; molba Nikole S. Jovanovića–Amerikanca Savetu Velike škole da drži nastavu engleskog jezika iz 1884. godine; zahvalnost Šekspirovog kluba u Stratfordu na Ejvonu srpskom poslaniku na poklonjenoj srpskoj zastavi povodom proslave Šekspirovog rođenja, 1910. godine; Londonski ugovor o miru iz 1913. godine...

FOTO: Arhiv

Ministar Stjuart je iskazao veliko interesovanje za istoriju trgovinskih odnosa Srbije i Velike Britanije. Sa posebnom pažnjom uvaženi gosti su pogledali Privremeni trgovinski ugovor između Srbije i Velike Britanije 3/15. mart 1879. godine, govor Čedomilja Mijatovića, srpskog poslanika u Londonu: „Nekoliko predloga za razvoj trgovine između Velike Britanije i Srbije“ i deo iz izveštaja Čedomilja Mijatovića, premijeru Garašaninu o razgovoru sa britanskim premijerom Gledstonom, koji je tom prilikom rekao: „Nastanite da godine mira upotrebite na vaše unutarnje ojačanje, na razvitak ekonomni, na učvršćivanje sloboda i napretka, i nastanite naročito da između vas na Balkanskom Poluostrvu – između vas Srba, Bugara, Grka i Rumuna – dođe do srdačnih odnošaja, do sporazuma i tesnog prijateljstva.“

FOTO: Arhiv

Gosti su imali priliku da vide i originalni Telegram objave rata Austro-Ugarske Srbiji 15/28. jula 1914. godine, koji je upisan u Uneskov Međunarodni registar „Sećanje sveta“.

U razgovoru tokom posete, u kojoj se ministar Stjuart zadržao oko 2 časa, bilo je reči o istoriji odnosa Velike Britanije i Srbije, kao i da će biti inicirana saradnja između Nacionalnog arhiva Velike Britanije i Državnog arhiva Srbije.

Tom prilikom ministar Stjuart je rekao - Čovečanstvo je danas podeljeno, a ustanove kao što je Državni arhiv Srbije ne samo da čuvaju istoriju nego i održavaju veze koje drže čovečanstvo. Pošto smo na pragu sklapanja novog trgovinskog ugovora odlično je da zahvaljujući vama ovu priču možemo da stavimo u kontekst koji daje istorijsku vezu i nit.

Direktor Arhiva, dr Miroslav Perišić je istakao - Istorija je opasna ako se ne razume, a put ka saznanju i razumevanju istorije vodi preko dokumenata koja se čuvaju u arhivima. Državni arhiv Srbije je jedan od međunarodno referentnih arhiva.

Ministar Stjuart i ambasadorka Meklaod su iskazali veliko zadovoljstvo što su imali priliku da vide originalna dokumenta. Direktor Perišić je izrazio veliku zahvalnost ministru Stjuartu na poseti Arhivu i naglasio da je poseta britanskog ministra redak primer u političkoj praksi i da je na taj način visoki gost poslao javnosti snažnu poruku o značaju institucija kao što su arhivi.

Ministar Stjuart je, nakon razgledanja izložbe, u knjizi utisaka zapisao: „Velika je privilegija videti mnogo istorijskih dokumenata koji svedoče o dugoj istoriji odnosa između Velike Britanije i Srbije. Oduševljen sam što će naš novi trgovinski sporazum slediti korake našeg prvog iz 1879. godine. Sećajmo se prošlosti i gradimo novu, bolju budućnost“.

Ministru Stjuartu su poklonjene kopije sačuvanih trgovinskih sporazuma koji su sklapani između Srbije i Velike Britanije, a ambasadorki Meklaud su poklonjene kopije Ukaza o postavljenju Jovana Marinovića za prvog diplomatskog predstavnika Srbije u Velikoj Britaniji kao i prevod srpske himne na engleski sa notama.

Po ličnoj želji ministar Stjuart je intervju Radio televiziji Srbije dao u zgradi Državnog arhiva Srbije.

Tokom razgovora bili su prisutni i Mila Korugić Milošević, predsednica Nadzornog odbora Arhiva, Zvezdana Crnogorac i Bojana Arsić iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu, lični sekretar ministra Mekgvajer i pomoćnici direktora Arhiva Jelica Reljić i Zlatibor Marković.

Izbor dokumenata koji su predstavljeni sačinili su Jelica Reljić, arhivski savetnik i Aleksandar Marković, viši arhivist, koji je vodio uvažene goste kroz izložena dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!