DOM ZA PRAISTORIJSKE FIGURINE: Uveliko traje rekonstrukcija Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu

Sofija Babović

04. 04. 2021. u 09:04

NOVA izložbena postavka Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu biće otvorena u septembru, a trenutno se radi prva velika rekonstrukcija ove muzejske ustanove od osnivanja 1991. godine.

ДОМ ЗА ПРАИСТОРИЈСКЕ ФИГУРИНЕ: Увелико траје реконструкција Завичајног музеја Жупе у Александровцу

Foto S. Babović

Ministarstvo kulture i informisanja je u okviru projekta "Gradovi u fokusu" izdvojilo oko 5,7 miliona dinara za potpuno renoviranje i pripremu nove stalne postavke, dok je opština Aleksandrovac učestvovala sa milion dinara.

Unutrašnjost zgrade koja je smeštena u kući popa Marka od 380 kvadrata, ovih dana je praktično pravo gradilište: sređuju se svi zidovi, zamenjuju podovi, pločice, ugrađuje nova stolarija, elektroinstalacija, spuštaju se plafoni, izrađuje nov depo i konzervatorska radionica.

- Potom sledi postavljanje novih polica i mobilijara, kao i postavke koja će sadržati oko 1.000 vrednih eksponata, do sada čuvanih u potkrovlju muzeja i u delu Doma kulture - kaže istoričar Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe.

- Ceo projekat radi se po najnovijim standardima, sa svim pratećim elementima, poput regulacije vlažnosti vazduha, postavljanja video-nadzora.

ISTRAŽIVANjE VITKOVAČKOG POLjA

USKORO bi trebalo da počne i velika arheološka kampanja na praistorijskom lokalitetu Vitkovačko polje, gde su nađene neolitske figurine. Istraživanja vodi Narodni muzej Beograd, u saradnji sa Narodnim muzejem Kruševac, Zavičajnim muzejem Župe. Trenutno lokalitet zauzima oko 120 hektara padina Donje Župe, a tokom mikrorekognisciranja i geofizičkog snimanja terena 2019. godine utvrđeno je da se ovde nalazilo naselje, koje je trajalo u više faza, sa kućama na redove koje su se nalazile na malim uzvišenjima između reke Pepeljuše i Stubalske reke.

Na izradi sinopsisa izložbe angažovali su se i mnogi stručnjaci i umetnici poreklom iz župskih krajeva. U fokusu postavke biće nedavno konzervirana i restaurirana praistorijska figurina "Vita", nađena na lokalitetu Vitkovačko polje, koja datira iz perioda od od 5500. do 4750. g.p.n.e, kao i figurine nađene pre pola veka na istom lokalitetu "Lejdi of Aleksandrovac", "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa"...

- Osim praistorijskog perioda, među eskponatima će biti i tragovi srednjovekovne prošlosti, vredna baština Prvog i Drugog svetskog rata, kao i svedočanstva sve do devedesetih godina 20. veka - napominje Brborić.

Foto Muzej

U depoima aleksandrovačkog muzeja koji od prošle jeseni ima status ustanove zaštite, čuva se arheološka, etnografska i istorijska građa sa oko 3.000 predmeta. Epoha neolita samo je jedan od dragocenih segmenata, budući da je u muzeju "arhivirana" i bronzana sekira i rimski ratnički pojas sa lokaliteta Ivkovića kuće, pronalasci sa srednjovekovne tvrđave Koznik, više od 600 predmeta etnografske zbirke, kao i brojna foto i dokumentarna svedočanstva iz oslobodilačkih i svetskih ratova.

Zavičajni muzej je nastao zahvaljujući inicijativi Collegium historisum Župa - družine đaka osnovane pri aleksandrovačkoj Gimnaziji, koja je pod budnim okom profesora istorije Miloslava Bondžića radila na prikupljanju, čuvanju i predstavljanju istorijskog bogatstva Župe. Promocije knjiga, istraživanja, izdavanje čaopisa "Župski zbornik", organizacija izložbi, samo su deo aktivnosti muzeja u Aleksandrovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu