DELE SUDBINU NARODA: Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu svečano obeležilo jubilarni 160. rođendan

J. SIMIĆ

31. 03. 2021. u 06:08

ČAK i kada je silom nezdravih okolnosti svedena na svako drugo mesto u svakom drugom redu, najvernija teatarska publika ume da zahvalno i dugo aplaudira.

ДЕЛЕ СУДБИНУ НАРОДА: Српско народно позориште у Новом Саду свечано обележило јубиларни 160. рођендан

Foto N.Karlić

Pokazalo se to i juče na svečanosti povodom 160. rođendana Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na akademiji prilagođenoj propisanim pandemijskim uslovima, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković podsetila je da su ovo najstarije srpsko pozorište pre 16 decenija osnovali najistaknutiji Srbi u ondašnjoj Austrougarskoj monarhiji, te da nema mnogo ustanova na ovim prostorima koje se mogu pohvaliti tolikim trajanjem.

- Delilo je SNP sudbinu svog naroda, nadživelo je carevine i monarhije, postojalo je u više država i društvenih uređenja pokazavši time da su umetnost i kultura vanvremenske i večne kategorije. Dovoljno je reći da su među osnivačima ove kuće bili najveći ljudi toga vremena - Svetozar Miletić, Zmaj i Jovan Đorđević koji su svojim delom ali i iskrenim rodoljubljem takođe zaslužili oreol neprolaznosti - istakla je ministarka Gojković.

MEDALjA Zoran Đerić i Igor Mirović, Foto N.Karlić

Podsetila je ministarka i da je ovo pozorište u potpunosti delilo sudbinu svog naroda te je preživelo čak i to što je neko vreme bilo izmešteno iz svog grada i Vojvodine, ali uspelo je da prebrodi sve nedaće i da ostane simbol kulture cele Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je na neke od brojnih čuvara misije SNP-a, od velikih upravnika Antonija Hadžića i Branislava Nušića do veličanstvenih glumaca Pere Dobrinovića i Dimitrija Ružića. Pokrajinska vlada kao osnivač SNP-a, naglasio je Mirović, potpuno je svesna svoje uloge i obaveze da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj ovog teatra. Brojke govore u prilog njegovim rečima: 2016. godine budžet SNP-a bio 600 miliona dinara, a danas iznosi 870 miliona, sa znatno uvećanim sredstvima za programske aktivnosti. Pored toga uloženo je i 139 miliona dinara u opremanje i rekonstrukciju ovog pozorišta.

GODIŠNjA PRIZNANjA

SREBRNE medalje "Jovan Đorđević" uručene su Daliboru Tobdžiću, scenografu predstava "Knez Ivo od Semberije", Trubadur i "Lučija od Lamermura" i dirigentu Andrei Solinasu "za bezrezervnu podršku". Godišnjim priznanjima nagraćene su: Sonja Petrović, rediteljka predstave "Ko je ubio Dženis Džiplin?" kao i glumice ovog komada koji je obeležio proteklu godinu - Bojana Milanović i Sonja Isailović. Isto priznanje dodeljeno je ansamblu i autorskom timu predstave "Bura" reditelja Kokana Mladenovića, balerini Ani Đurić i Orkestru Opere SNP-a.

Da pozorište živi i u najtežim vremenima, kakva je minula godina koju je korona "pojela" a drame, balet i operu preselila na društvene mreže, govorio je upravnik dr Zoran Đerić.

Foto N.Karlić

- I u takvim uslovima realizovali smo sedam premijera, učestvovali na svim domaćim festivalima, izveli više koncerata i opera na otvorenom prostoru, a naš spot "Bela, ćao" imao je više od dva miliona pregleda i 50.000 komentara iz celog sveta - rekao je Ćerić.

Povodom jubileja, zlatnim medaljama "Jovan Đorđević" nagrađeni su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, i prof. dr Zoran Gojković, vojvođanski sekretar za obrazovanje koji su, kako je naglašeno, dali veliki doprinos SNP da što normalnije živi u vreme pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)