SKORO PA TINEJDŽERKA: Nove knjige za decu i mlade

Marina Mirković

30. 03. 2021. u 10:27

AVANTURE skoro pa tinejdžerke Lote osvojile su čitaoce širom sveta, a sada i naši mališani najzad mogu da zavire u dnevnik ove junakinje, u prevodu Spomenke Krajčević i u izdanju "Odiseje".

СКОРО ПА ТИНЕЈЏЕРКА: Нове књиге за децу и младе

Foto Arhiva

"Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke: Kunići na sve strane" naziv je prve knjige Alise Pantermiler, jedne od najčitanijih nemačkih spisateljica za decu, koja se proslavila upravo nizom priča o Loti. Knjiga je protkana ilustracijama Danijele Kol (koja je slavu stekla takođe zahvaljujući ovim knjigama), a u pripremi je i drugi deo serijala ("Ko šiša ovce") koji već broji petnaest knjiga, i jednu filmsku adaptaciju.

Foto Arhiva

"Dnevnik jedne skoro pa tinejdžerke" prati desetogodišnju Lotu, sasvim običnu devojčicu kojoj se s vremena na vreme događaju veoma neobične stvari. U prvoj knjizi serijala "Kunići na sve strane" Lota od majke na poklon dobija indijsku flautu, koju organski ne podnosi, i za to ima dobar razlog.

Ne samo da je flautski antitalenat već je i dobijena flauta magična - kad god je svira dešavaju se male katastrofe, koje užasavaju Lotu i zabavljuju čitaoce.

Lota živi sa majkom, koja je opsednuta indijskom kulturom i proizvodima sa "Top šopa", ocem, nastavnikom koji stalno gunđa i večito je zauzet svojim mislima, i dva brata blizanca, sa kojima stalno ratuje (a kojima je autorka dala imena svojih sinova).

"Odiseja" predstavlja i novo, ćiriličko izdanje romana "Ronja, razbojnička kći" najpoznatije švedske autorke za decu Astrid Lindgren, obogaćeno ilustracijama našeg crtača Tihomira Čelanovića, a u prevodu Zorice Janković i Suzane Živković.

Astrid Lindgren se proslavila romanima o Pipi Dugoj Čarapi i postala jedan od omiljenih pisaca na svetu. Dobila je sva najvažnija priznanja za stvaralaštvo za decu, među kojima su i prestižna Medalja Hansa Kristijana Andersena (1958) i Uneskova Internacionalna književna nagrada (1993). Njeni neobični, živahni i samostalni likovi - Pipi, Ronja, Mio, Karlson, Emil i drugi, utkani su u detinjstvo dece širom sveta.

Foto Arhiva

Ronja, razbojnička kći, pojavila se pred kraj karijere Astrid Lindgren, kao modernija i realističnija verzija Pipi Duge Čarape. Ronja živi u starom zamku u šumi, okružena razbojničkom bandom svog oca, Matisa. Iako obožava razbojnike, njihove pesme, igre i veselje, ne sviđa joj se pljačkanje, i odlučila je da nikada neće postati razbojnica. Kad se Matis suprotstavi njenom prijateljstvu s Birkom, sinom svog najvećeg suparnika, Ronja i Birk beže od kuće, nastanjuju se u Medveđoj pećini, i provode čarobno leto u šumi.

Prijateljstvo dvoje dece vodi zbližavanju zaraćenih razbojničkih družina i pomirenju njihovih detinjastih vođa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)