ODLAZAK VIZIONARA: Preminuo vizuelni umetnik Slobodan Era Milivojević

M. A. K.

17. 03. 2021. u 22:11

KONCEPTUALNI umetnik Slobodan Era Milivojević (1944-2021) preminuo je u Beogradu.

ОДЛАЗАК ВИЗИОНАРА: Преминуо визуелни уметник Слободан Ера Миливојевић

Foto Galerija "Nju moment"

Bio je jedan od šestoro stvaralaca okupljenih oko Studentskog kulturnog centra, koji su doneli krajem šezdesetih godina pravu revoluciju na ovdašnju likovnu scenu, okrećući se od slike ka novim načinima izražavanja, koji će potom biti nazvani nove umetničke prakse. Ostaće zabeleženo da je Milivojević bio prvi u toj šestorci (uz njega bili su tu Raša Todosijević, Marina Abramović, Neša Paripović, Zoran Popovići Gergelj Urkom) koji je izveo performans: oblepio je selotejpom Marinu Abramović.

Foto Privatna arhiva

Od zvaničnih nagrada ovenčan je priznanjem 39. Oktobaraskog salona (1998) i Nagradom grada Beograda za 2005. a izdavačka kuća "Geopoetika" objavila je monografiju o Erinom radu, pod imenom "Art sešns" (svoje performanse nazivao je sesijama). Radovi mu se nalaze u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, banjalučkom Muzeju savremene umetnosti RS i drugim značajnim javnim i privatnim kolekcijama.

Rođen u Užicu, Milivojević je prvo 1965. godine, diplomirao na novosadskoj Školi primenjenih umetnosti, a potom 1971. i na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Stojana Ćelića. Pored performansa, bavio se video-artom, fotografijom, kolažom...

Jedna od njegovih poslednjih izložbi, pre pet godina u galeriji "Nju moment" zvala se "Nepokretne slike", na kojoj je predstavio više od hiljadu fotografija Beograda i Beograđana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna